Összeesküvés-elméletek Nyemcov halála körül

Borisz Nyemcov
Bizonyítékai voltak
Vágólapra másolva!
Borisz Nyemcov meggyilkolása óta újabb és újabb összeesküvés-elméletekkel állnak elő orosz illetékesek, politikusok és Putyin-párti aktivisták, hogy megmagyarázzák, kinek állhatott érdekében végezni az ellenzéki vezetővel.
Vágólapra másolva!

„Egyesek hidegvérrel gyilkolnak kamerák előtt… mint az iszlám szélsőségesek a Közel-Keleten. Mások olyan módon ölnek, hogy úgy tűnjön, semmi közük az adott személy halálához, s közben demokráciáról motyognak” – fogalmazott Dmitrij Kiszeljov az egyik állami televízióban.

Kiszeljov a Rosszija Szevodnya nevű állami médiacsoport vezetője, aki folyamatosan Oroszország szuverenitásának aláásásával vádolja a Nyugatot – emlékeztetett a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió közös honlapja.

Borisz Nyemcovot ma temetik Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Nem vádol, csak célozgat

Egyenesen nem vádolta meg ugyan a Nyugatot Nyemcov meggyilkolásával, de azt állította, hogy ők profitálnak belőle.

Mások nem finomkodnak. „Miért félünk annyira az összeesküvés-elméletektől? Nézzék meg, mit művel a CIA. Elrabolja állampolgárainkat. Embereket kínoz. Azt csinál, amit csak akar” – célozgatott egy másik tévéműsorban Andrej Lugovoj, az orosz alsóház, a duma alelnöke.

Körözik Nagy-Britanniában

Lugovoj a szélsőségesen nacionalista Liberális Demokrata Párt vezetője, akit Nagy-Britanniában köröznek Alekszandr Litvinyenko 2006-os megmérgezése miatt.

Szerinte „világos, mint a nap”, hogy Nyemcov halálával „nem az ellenzék vagy a hatóságok nyernek – csak a Nyugat”.

Vasárnap tízezrek búcsúztak a meggyilkolt politikustól Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Nyílt üzenet

A duma egy másik alelnöke, a kommunista pártot képviselő Valerij Raskin egyenesen „az egész orosz elit elleni háborús cselekménynek” minősítette Nyemcov kivégzésszerű meggyilkolását. A dolognak szerinte egyértelmű az üzenete: „Senki nem állíthat meg minket”.

Blogbejegyzésében úgy vélte, hogy az ellenzéki politikus megölésére „az Egyesült Államokban működő, a pénzügyi elitet képviselő nemzetközi csoport” adott parancsot, amely kapcsolatban áll Hillary Clintonnal.

Amerikai provokáció

Orosz internetezők elárasztották a közösségi oldalakat olyan bejegyzésekkel, amelyek szerint az Egyesült Államok áll a gyilkosság mögött. Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövet szerint „fizetett kampány” van a háttérben.

A vádak azért is kimondottan ironikusak, vélekedett, mert a Kreml évekig azzal vádolta Nyemcovot, hogy az amerikaiak bábja.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint azonban nincs itt semmiféle ellentmondás.

Ki a felelős? Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Konfliktust gerjesztenek

Kadirov, akit emberjogi aktivisták azzal vádolnak, hogy Oroszországban és külföldön is embereket gyilkoltat, biztos benne, hogy „Nyemcov meggyilkolását nyugati titkosszolgálatok szervezték azzal a céllal, hogy belső konfliktust gerjesszenek Oroszországban”.

„Ez a módszerük. Először a szárnyaik alá vesznek valakit, Amerikai és Európa barátjának kiáltják ki, aztán feláldozzák, hogy árnyékot vessenek a politikai vezetésre” – írta az Instagramon.

Esetleg az ukránok keze van benne

Szergej Markov volt parlamenti képviselő nem ért egyet velük – nem csoda, hiszen amerikai kutatóintézet munkatársa, és könyvet is írt McFaul nagykövettel közösen.

Szerinte nem valószínű, hogy Washington gyilkoltatott meg egy neves Amerika-barát orosz politikust.

„Sokkal valószínűbb”, hogy az ukrán biztonsági erők felelősek Nyemcov haláláért – írta a Facebookon.