Fellármázták a török légierőt a görög védelmi miniszter miatt

Vágólapra másolva!
Vitatott hovatartozású szigethez repült helikopterrel az új görög védelmi miniszter. Törökország egyből riasztotta a légierejét, amire válaszul a görög vadászgépek is felszálltak.
Vágólapra másolva!

A török és a görög légierő is vadászgépeket riasztott a két ország határán egy pénteki incidens során, amit Panosz Kammenosz, az új görög védelmi miniszter váltott ki. A miniszter egy helikopter fedélzetén átrepült egy vitatott hovatartozású, korábban kis híján háború kiváltó okául szolgáló sziget felett a török partoknál.

A védelmi tárca szerint a kisebbik koalíciós párt, a nacionalista Független Görögök elnöke azért látogatott el a török partoktól mindössze hét kilométerre fekvő Imia (törökül Kardak) szigetéhez, hogy "kifejezze patriotizmusát" és lerója kegyeletét egy 19 évvel ezelőtti helikopterbaleset három görög áldozata előtt. Koszorúkat is dobtak le a helikopterről a baleset helyszínén.

Ki sértett légtért?

A török légtér megközelítése miatt a török légierő vadászgépeket küldött a szigethez, ezek azonban Athén állítása szerint megsértették a görög légteret, ezért a görög légierő is felküldte saját gépeit, amelyek befogták a török harci repülőket - közölte az athéni védelmi minisztérium. Ankara szerint ők csak "megtették a megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket", de egyik ország légterét sem sértette meg a másik fél.

A vitatott hovatartozású sziget miatt a két szomszédos NATO-tagország 1996-ban kis híján háborúba keveredett egymással.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a nagyobbik koalíciós párt, a radikális baloldali Sziriza vezetője korábban azt mondta egy interjúban, hogy javítani akarja Athén és Ankara korántsem baráti kapcsolatait. Hétfőn Ciprasz látogatást tervez tenni a törökök és görögök között megosztott Ciprusra.