Zsebre vágta a hivatali üvegpénzt az izraeli kormányfő neje

Sara Netanyahu
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) and his wife Sara (L) arrive at Tokyo's Haneda airport on May 11, 2014. Netanyahu arrived in Tokyo for talks with his Japanese counterpart Shinzo Abe where he is expected to take up the issues of Iranian nuclear talks and economic cooperation. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Zsebre vágta a miniszterelnöki rezidencián megivott italok üvegeinek betétdíját Sara Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő felesége. Az összeget visszafizette, de sokan büntetőjogi felelősségét feszegetik. Ráadásul nem ez az első anyagi természetű botránya.
Vágólapra másolva!

Éveken át saját zsebre vitette és váltatta vissza alkalmazottaival a miniszterelnöki rezidencián állami pénzen vásárolt italok üres üvegeit az izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu felesége. fukarsága révén csütörtökön újból címlapra került az izraeli sajtóban: kiderült, hogy.

A Háárec izraeli lap leleplező cikke ugyanakkor kitér arra, hogy idővel Sara Netanjahu visszautalta a palackpénzt.

250 ezer forint

Az Izraelben rendkívül népszerűtlen Sara Netanjahu a március közepén esedékes választás előtti kampány egyik fel-felbukkanó témája. A Háárec szerint Sara Netanjahu 2009-től négy éven át eltulajdonította az üvegvisszaváltásból származó aprópénzt és csak 2013-ban fizette vissza - vélhetően nehéz szívvel. Elég szomjasak lehetnek a kormányfői hivatalban, mert összesen négyezer sékel (250 ezer forint) jött össze az üres üvegekből négy év alatt.

Sara és Benjamin Netanjahu Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az ügy mindeddig titokban maradt. Az államügyész és a nyomozati hatóságok is csak akkor értesültek az ügyletről, amikor szerdán az újságírók válaszért fordultak hozzájuk. A Miniszterelnöki Hivatal megerősítette, hogy a pénzt valóban befizette 2013 májusában a Netanjahu család. Pontos nyilvántartást nem vezettetett Sara Netanjahu, és becslés alapján számították ki az üvegpénz mennyiségét.

Nem az első botrány

Az ügy koronatanúja a rezidencia volt gondnoka, Meni Naftali, aki kártérítési pert indított egykori munkáltatója, Sara Netanjahu ellen az őt ért különböző sérelmekért, megaláztatásokért. A gondok vallomásában részletesen leírta, hogy vissza kellett vinniük az üres üvegeket, és az ebből származó pénzt le kellett számolniuk a kormányfő feleségének a kezébe. Naftali szerint ugyanakkor pazarlásra is volt példa: előfordult, hogy egy hónap alatt hétezer sékelt (félmillió forintot) költöttek virágokra.

A kormányfő nejének kisstílű próbálkozásairól nem először derült ki kínos részlet. Pár éve úgy találta, hogy kezd elhasználódni saját villájuk kerti ülőgarnitúrája. Erre vásároltatott egy ugyanolyat a rezidenciára, majd a kettőt kicserélte, így a vadonatúj került magánvillájukba. Nem sokáig örvendezhetett azonban, mert az ügy kipattant, és vissza kellett cseréltetnie a garnitúrát.

Attól még lehet lopás

A Háárec által megkérdezett jogi szakértő szerint a pénzek törvénytelen megszerzése, és ehhez az állami alkalmazottak felhasználása lopásnak vagy csalásnak tekinthető, a pénz visszaszolgáltatása - a pontos összeg meghatározása nélkül - ugyan csökkenti a cselekmény súlyát, de nem szünteti meg azt. Az államügyész még nem adott választ a lap kérdésére, miszerint nem kellene-e nyomozást elrendelni Sara Netanjahu ellen.

A volt gondnokon kívül a rezidencia két másik dolgozója is pereskedik a miniszterelnök felesége ellen, de a bírósági procedúrát a kormányfő kérésére a választások utánra halasztották. Múlt heti meghallgatásukon egyikük azt mondta, hogy Sara Netanjahu rendszeresen szidalmazta őket, "különösen nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után".