Végéhez közeledhet az ebolajárvány

Vágólapra másolva!
Tavaly június óta nem regisztráltak olyan kevés új ebolafertőzöttet, mint a múlt héten. A WHO szerint ez már a járvány végét jelezheti.
Vágólapra másolva!

Kilencvenkilencre esett vissza a múlt héten regisztrált bizonyított új ebolamegbetegedések száma. A heti mutatószám tavaly június óta nem volt ilyen alacsony – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a csökkenés a járvány végének közeledtét jelezheti. "Az ebolajárvány elleni harc a második szakaszába ért, immár a betegség terjedésének lassítása helyett a járvány végére összpontosítunk" – közölték.

Az egy évvel ezelőtt kezdődött ebolajárványban eddig 22 092-en betegedtek meg, közülük 8810-en haltak meg, szinte valamennyien Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. Az elmúlt hetekben gyorsan csökkent az új megbetegedések és a halálesetek száma Libériában és Sierra Leonéban. Libériából a január 25-ét megelőző 21 napban 20 halálesetet jelentettek, azaz napi egynél kevesebbet.

Guineában viszont a múlt héten 30 bizonyított esetet jelentettek, míg egy héttel korábban csak húszat. A járvány itt földrajzilag is továbbterjed, ami alááshatja Alpha Condé elnök céljának megvalósítását, a ragály megszüntetését március elejére.