Bennrekedt Auschwitzban egy olasz zsidó vezető

Vágólapra másolva!
Egy késő esti tévéinterjú után bennragadt a néhai auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén egy olasz zsidó vezető a keddi évfordulós megemlékezést követően, miután pedig egy ablakon próbált kijutni, rendőrök vették őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke és a négyfős tévéstáb a tervezettnél korábban befejezték az esti forgatást a koncentrációs tábor területén. A biztonságiakkal azt beszélték meg, hogy fél tizenkettőkor találkoznak a bejáratnál, és kiengedik őket, de a stáb és Pacifici ennél korábban ért oda.

Egy darabig kiáltoztak, majd a hideg miatt megpróbáltak a látogatóközponton keresztül kijutni: bemásztak az épület egyik ablakán, majd a bejárati ajtón át távozni akartak, de ekkor megszólalt a riasztó és a biztonsági őrök feltartóztatták őket.

Ahol a nagyszüleit meggyilkolták

Mivel az őröknek nem voltak hajlandóak igazolni személyazonosságukat, azok rendőrt hívtak. A hatóság egy közeli rendőrőrsön éjjel kihallgatta az öt olaszt, és csak a hajnali órákban engedték el őket.

Pacifici és a római zsidó közösség felháborodásának adott hangot a történtek miatt. Pacifici szégyennek és abszurdnak nevezte a történteket, különösen azt, hogy mindez ott történt, ahol a nagyszüleit legyilkolták.

Szokásos eljárás

A rendőrség és a biztonsági szolgálat azonban azt közölte, hogy csak a szokásos eljárásokat követték.

Az auschwitz-birkenaui tábor őrzését az utóbbi időben vandalizmus miatt megszigorították. 2009-ben például svéd neonácik ellopták a hírhedt „Arbeit macht Frei” (a munka szabaddá tesz) feliratot a főbejárat kapujáról.

Kedden Auschwitzban a náci haláltábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést.