Boston kapta meg a New Yorki-i méteres havat

USA, hó
Webster, 2015. január 28. Derékig érő hóban takarítja a járdát egy férfi a Massachusetts állambeli Websterben 2015. január 27-én. Massachusetts és Connecticut államokban több helyen megközelítette a 90 centimétert a lehullott hóréteg vastagsága. (MTI/AP/Worcester Telegram&Gazette/Dan Gould)
Vágólapra másolva!
Noha az Egyesült Államok északkeleti területeire betörő téli vihar New Yorkot elkerülte kedden, az északabbra fekvő új-angliai államokra sűrű hóesés, viharos erejű szél és áradás zúdult. Nézze meg a havazásról készült videót is! 
Vágólapra másolva!

Igaz, ott sem a meteorológusok által várt hevességgel támadott a tél. A hóréteg vastagsága Massachusetts és Connecticut államokban estére így is több helyen megközelítette a 90 centimétert. Bostonban akár meg is dőlhet a 2003-ban mért 69,85 centiméteres rekord.

Hógolyóznak a gyerekek Bostonban Forrás: AFP/Kayana Szymczak

Nantucket szigeten a széllökések sebessége elérte az óránkénti 125, Martha's Vineyardon pedig a 115 kilométert. A térségben kedden mintegy 35 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, ami azonban messze alulmúlta az előzetes várakozásokat. Charlie Baker massachusettsi kormányzó szerint a szél által felkorbácsolt tengerár a partvidéken több helyen meghaladta az egy-másfél métert.

Sok járatot töröltek

Bostonban a metró kedden sem üzemelt. A nagyvárosban többtucatnyi orvost és ápolót a rendőrség szállított be a munkahelyére. New Yorkban és New Jerseyben feloldották a közúti közlekedésre vonatkozó, hétfőn kiadott tilalmat, és 10 órányi leállás után újraindult a New York-i metró is.

Bostonban nem közlekedett a metró Forrás: AFP/Kayana Szymczak

A vihar miatt hétfőn és kedden több mint 7700 légi járatot töröltek, ami mintegy 400 ezer utast érintett. További 3100 gép késéssel szállt fel. A United Airlines szerdáig szünetelteti új-angliai járatait. A New York környéki repülőtereken viszont a várakozások szerint szerdán helyreáll a megszokott menetrend, és várhatóan az Amtrak vasúti társaság is újraindítja a metropolis és Boston közötti vonatközlekedést.

Alig látszik ki a hóból egy személygépkocsi a Massachusetts állambeli Hullban Forrás: MTI/AP/The Quincy Patriot Ledger/Gary Higgins

Hétfőn hét államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt. Ezekben zárva tartottak az iskolák, az állami hivatalok és az üzletek is.

Kevesebb hó

A New York-i Central Parknál kedden a beígért 60-90 helyett csak 20 centiméteres havat mértek. Több meteorológus bocsánatot kért a téves prognózisért. A New Yorki-i havazásról készült videót ide kattintva nézheti meg!

New Yorkban a vártnál kevesebb hó esett Forrás: AFP/Spencer Platt

New York esetében az amerikai meteorológiai szolgálat munkatársai elismerték, hogy az előrejelzésnél jobban megbíztak az Európai Középtávú Előrejelző Központ numerikus modelljében, mint a saját Globális Előrejelzési Rendszerben. Erről bővebben itt olvashat.