Az európai modellre kenik az amerikaiak a hóbakit

Vágólapra másolva!
A sajátjukban nem bíztak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat (NWS) szakértői jórészt azért tévedtek az északkeleti államokba betörő téli vihar útvonalának és hatásának kiszámításakor, mert a saját rendszerük helyett inkább egy európai előrejelzési modellben bíztak, állítja egybehangzóan több amerikai sajtóforrás. Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMRF) numerikus modelljét alkalmazva a szakemberek előzetesen arra következtettek, hogy a vihar a legnagyobb csapást New Yorkra fogja mérni. Ehelyett a történelminek ígért havazás a várostól 80-160 kilométerre keletre, az óceánba zúdult.

Korábban bevált

Az európai számítógépes modell, ami az egyike annak a négy szimulációs rendszernek, amit a keleti parti időjárás-előrejelzésben használnak, korábban (például 2012-ben, a Sandy hurrikán útvonalának kiszámításakor) jobb teljesítményt nyújtott az amerikainál. Ez utóbbit, a Globális Előrejelzési Rendszert (GFS) a közelmúltban korszerűsítették. A GFS ezúttal (helyesen) azt jelezte előre, hogy a vihar a tengeren, és nem New Yorkban fog lesújtani.

Jobb túlbecsülni

A meteorológusok önkritikája és az őket ért bírálatok szerint az előrejelzésekben nem csak egy modellre kellett volna támaszkodni, több forgatókönyvet kellett volna felvázolni, és nem kellett volna megszédülni a potenciális történelmi rekordok bűvöletétől. Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az időjárás-előrejelzés sok előre nem kalkulálható tényező által befolyásolt, nem egzakt tudomány, és hogy jobb a közelgő természeti csapásokat túl-, mint alábecsülni.