Térdre kényszerítette Amerikát a hóvihar

USA, hó
NEW YORK, NY - JANUARY 26: The New York City skyline is shrouded in snow on January 26, 2015 in the Brooklyn borough of New York City. Much of the Northeast is bracing for a major winter storm which is expected to bring blizzard conditions and 10 to 30 inches of snow. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el az Egyesült Államok északkeleti területét. Leállították a tömegközlekedést, de a privát autók sem járhatnak.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli intézkedések New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és New Hampshire államban léptek életbe, de figyelmeztetetést adtak ki Maine-ben, Marylandben és Kelet-Kanada egyes vidékein is. Az erős széllökésekkel kísért havazás összesen mintegy 60 millió embert érint. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon, és a tömegközlekedést - beleértve a New York-it is - felfüggesztették.

A java még csak most jön Forrás: AFP/Spencer Platt

Méteres hó és dagály

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy "az életveszélyes hóvihar" egyes helyeken akár 90 centiméternyi csapadékot is hozhat, és hogy a szél által felkorbácsolt reggeli dagály New York környékén ugyancsak 90 centiméterrel lehet magasabb a szokásosnál.

Büntetik a közlekedőket

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a sürgősségi járművek kivételével 13 megyében - beleértve New York várost is - megtiltotta a közúti közlekedést. Az intézkedés megsértőit 300 dolláros bírsággal sújthatják. Hasonló rendkívüli szabályokat léptettek életbe Connecticut és Massachusetts államban.

- mondta Cuomo, rámutatva, hogy az életveszélyes helyzet nagyfokú óvatosságot követel meg. New Yorkban a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán óta nem vezettek be ilyen nagy léptékű óvintézkedéseket.

Csak a segélyjárművek közlekedhetnek Forrás: AFP/Spencer Platt

Bostonban hurrikán

Bostonban a szél az előrejelzések szerint kedden csaknem hurrikán erejű lesz. A város polgármestere, Martin Walsh arra kérte a lakosokat, hogy tegyenek bejelentést a segítségre szoruló hajléktalanokról, és hogy figyeljenek oda idősebb szomszédjaikra. Sok massachusettsi üzletből elfogytak az alapvető élelmiszerek, a konzervek és a hóeltakarító eszközök. Az északkeleti városok hétfő estére döntően kiürült utcáin hóekék dolgoztak. A közüzemi vállaltoknál a várható üzemzavarokra való tekintettel megerősítették az ügyeleti szolgálatot.

Szerdáig tart az ítéletidő

A várhatóan szerdáig eltartó ítéletidő miatt országosan csaknem 7 ezer repülőjáratot töröltek, ami érinti a nemzetközi légiközlekedést is. Az Amtrak vasúti társaság szerelvényei kedden nem indulnak majd el New York városból az állam belső területei, valamint Massachusetts, Vermont és Maine állam felé.

A legelszántabbak gyalogolhatnak Forrás: AFP/Spencer Platt

Leállt a szórakoztatás

Hétfő este elmaradtak a Broadway előadásai, elhalasztották a New York Knicks és a Brooklyn Nets hazai pályán játszott mérkőzéseit, és bezárták a New York-i állatkerteket is. A ENSZ-központ alkalmazottai keddre szabad napot kaptak, a keleti parti tanintézményekben, beleértve a Harvardot és az MIT-t szünet lesz. A szükségállapot által érintett helyeken az állami hivatalok is zárva tartanak majd kedden. A New York-i tőzsde, miként hétfőn, kedden is a megszokott munkarendben működik majd.

Az eddigi legnagyobb New York-i hóesés 2006. február 11-én és 12-én 68 centiméter havat hozott.