Nehezebb lesz orosz vízumhoz jutni

Vágólapra másolva!
Az Oroszországba utazni kívánó külföldieknek e héttől kezdődően az eddigieknél sokkal részletesebb adatokkal kell szolgálniuk vízumkérelmeikben arról, hogy mi keresnivalójuk van az orosz medve birodalmában.
Vágólapra másolva!

Mindenekelőtt az sem mindegy, hogy miképpen akarják megközelíteni a problémát. A vízumigénylő lapon ezért pontosan meg kell jelölniük azt a tervezett útvonalat, melyen el szeretnének jutni az úticéljukhoz.

Gondosan meg kell adniuk azt is, hogy oroszországi látogatásuk során név szerint mely településekre kívánnak eljutni. Ezek közül meg kell nevezniük egyet, melynek idegenrendészeti hivatalában lajstromba vehetik őket, a fogadó avagy meghívó fél valamennyi hivatalos, illetve személyi adatával egyetemben.

Egymillió kitiltott

Arról az orosz kormány már korábban rendelkezett, hogy mely minisztériumoknak és főhivataloknak van jogosultsága megtagadni bárkinek a beutazást. Ez a lista közel tíz megnevezést tartalmaz, a Külügyminisztériumtól a belső kémelhárításon át a drogellenes szolgálatokig.

Az illetékes hatóságok januári adatai szerint közel egymillióra tehető azoknak a külföldieknek a száma, akikre tíz évre szóló beutazási tilalom vár, csak mert előzőleg az engedélyezettnél hosszabb ideig tartózkodtak az országban.