Kilenc halottja lehet a líbiai szálloda elleni támadásnak

Libyan security forces surround Tripoli's central Corinthia Hotel (R) on January 27, 2015 in the Libyan capital. The hotel was reportedly attacked by Islamist gunmen today and gunfire was heard, an AFP photographer reported. According to security sources at the scene, four armed men had detonated a car bomb in front of the Corinthia Hotel, which is popular with foreigners, killing a guard, before rushing into the hotel. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
Vágólapra másolva!
Többen életüket vesztették, amikor fegyveresek támadtak egy luxusszállóra a líbiai fővárosban. Túszokat is ejtettek, felrobbantották önmagukat, állítólag autóba rejtett pokolgépet is robbantottak. Több külföldi is életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Legalább kilenc ember meghalt, köztük öt külföldi állampolgár, amikor fegyveresek támadtak egy luxusszállóra Tripoliban, a líbiai fővárosban. Egy külföldit elraboltak. Az elhunyt öt külföldiből kettő nő – közölte Iszam Al-Naasz, a biztonsági erők szóvivője. Életét vesztette egy biztonsági őr és két fegyveres is. Az áldozatok nemzetiségéről nem szolgált részletekkel. A támadók által elrabolt hatodik külföldi állampolgárságát sem közölték. A szóvivő szerint a szállodában már nincs több túsz.

Zavaros események

Az események rekonstruálását nehezíti, hogy sok az ellentmondásos információ. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan ki követte el a támadást, bár biztonsági források szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik ága vállalta magára az akciót.

Körbevették a szállót Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Az sem tisztázott, hogy pontosan hány áldozata volt a támadásnak, mert korábban tisztviselők azt közölték, hogy a szálloda elleni ostrom kezdetén három biztonsági őr életét vesztette, valamint két másik ember is meghalt a támadók lövéseitől. Más források azt is cáfolták, hogy külföldiek haltak volna meg.

Öngyilkosok lettek

A biztonsági erők a támadást követően gyűrűbe fogták a szállodát, és harcba szálltak a támadókkal. A hotel 24. emeletén be is kerítették őket. A fegyveresek ekkor felrobbantották a testükre erősített pokolgépeket. Az értesülést más források is megerősítették.

A szálloda 24. emeletét általában a katari diplomáciai képviselet számára tartották fenn, de a támadás idején sem katari tisztviselők, sem a képviselet diplomatái nem tartózkodtak ott - állították biztonságiak. Egy másik értesülés szerint Líbia önhatalmúlag kikiáltott kormányának feje, Omar al-Haszi a szállodában tartózkodott, de őt sikerült épségben kimenekíteni.

A biztonsági erők egyik egysége Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A támadásban még öt ember megsebesült, köztük két Fülöp-szigeteki nő, akiket az ablakok üvegszilánkjai sebesítették meg.

Kevesen voltak a hotelben

A máltai tulajdonú szálloda egyik alkalmazottja szerint a bejáratnál a biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a személyzetre. Az illető a személyzet többi tagjával és a vendégekkel együtt az épület hátsó bejáratain át menekült ki a parkolóba, de amikor odaértek, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel száz méterre tőlük. A detonációban legalább öt parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati ablakaiban.

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok szállnak meg, de a támadás idején jórészt üres volt. Itt üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de ők most a genfi béketárgyalásokon vannak. 2013 októberében ugyanebből a szállodából rabolták el Ali Zeidan akkori miniszterelnököt, de néhány órával később szabadon engedték.

Moamer Kadhafi bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.