Melyik ukrajnai térségben bújnak ki a legtöbben a mozgósítás alól?

Vágólapra másolva!
Van egy megye Ukrajnában, ahol a katonai mozgósítás által érintettek 75 százaléka nincs otthon. A hadsereg úgy tudja, külföldön dolgoznak. Igen, Kárpátalja az.
Vágólapra másolva!

Kárpátalján bújnak ki legtöbben a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól. A legfőbb ok, hogy a kárpátaljai hadkötelesek jelentős része nem tartózkodik lakóhelyén, mivel vendégmunkásként külföldön dolgozik - közölte Oleg Bojko, az ukrán hadsereg vezérkari főnökségének védelmi és mozgósítás-tervezési főosztályvezetője. Bojko az újabb részleges mozgósítás problémáiról tartott keddi tanácskozás után beszélt a sajtónak.

Betartanak a helyiek

Azt is mondta, hogy más nyugat-ukrajnai megyékben is gyakori ez a jelenség. Ivano-Frankivszk megye két járásában a helyi lakosság akadályozza a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársait abban, hogy értesítsék a mozgósítandó személyeket. Legalább 14 település polgármesterei is támogatják a lakossági megmozdulásokat.

Tavaly a hadkiegészítő parancsnokságok a katonai szolgálat alóli kibúvás miatt háromezer ember ellen kezdeményeztek eljárást az ügyészségi, és közel 50 ezer fő ellen a belügyi szerveknél. A hadkiegészítő parancsnokságok 4500 emberre szabtak ki adminisztratív büntetést szolgálatmegtagadás miatt.

75 százalék

Kárpátalján a mozgósítás által érintettek 75 százalékát nem tudják elérni, mert külföldön tartózkodik - közölte a napokban Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője.