Az Orbán-Juncker videó értelmezése újabb frontot nyitott

juncker orban
Vágólapra másolva!
Újabb frontot nyitott Eörsi Mátyás az Orbán-Juncker kézfogásról szóló videó értelmezésében. A DK politikusa nem ért egyet Török Gáborral abban, hogy az Európai Bizottság elnöke udvariatlan volt a magyar miniszterelnökkel, és bírálta a politikai elemzőt, amiért elemzés helyett ítélkezett.
Vágólapra másolva!

Az Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker múlt heti brüsszeli kézfogásáról megjelent videofelvétel újabb értelmezését tette közzé Eörsi Mátyás jogász, egykori SZDSZ-es politikus, aki ma a Demokratikus Koalíció (DK) országos tanácsának tagja.

Eörsi Török elemzésére reagált

Eörsi a galamus.hu-n reagált arra, hogy Török Gábor politikai elemző kommentálta a videofelvételt. Az Origo is beszámolt arról, Török azt írta a Facebookon: "Amúgy azt gondolom, hogy ezen a felvételen egy kifejezetten udvariatlan és egy (emiatt) zavarban lévő másik politikust látunk. Orbán a második."

A gyorselemzésből Eörsi azt vonta le, hogy Török szerint Jean-Claude Juncker udvariatlanul viselkedett. Hozzátette: neki különvéleménye van erről. „Juncker semmi megalázót nem csinált, csak a kelleténél tovább tartotta fent a kézfogót, szerintem mindannyiunknak van ehhez hasonló zavarba ejtő élménye".

Okokat keresett - és talált is

Eörsi azt írta, számára nem Juncker kézfogója, inkább Török elemzése volt meglepő. Úgy vélte, ha Török tartja magát ars poétikájához, miszerint "megért és megértet", nem ítélkezik, és nem is politizál", akkor végig kellett volna vennie, az okokat, amelyek miatt Juncker zavarba akarhatta hozni Orbánt.

Hosszabban tartott a kézfogás - Juncker szinte elhúzta Orbánt Forrás: Origo

Eörsi szerint ok lehetett, hogy "Orbán elsőként kürtölte tele a világot azzal, hogy Magyarország nem támogatja Junckert", és emellett akkor is kitartott, amikor már mindenki tudta, hogy mégis ő lesz. Úgy vélte, Juncker testbeszéddel jelezte, "mit gondol a magyar miniszterelnök bel- és külpolitikájáról, (...) az orbáni maffia-államról."

Jean-Claude Juncker nem először kap figyelmet a hasonló találkozókon mutatott szokatlan közvetlensége miatt. Emlékezetes eset volt, amikor 2012 márciusában az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnökeként megszorongatta Luis De Guindos akkori spanyol pénzügyminiszter nyakát:

Luis De Guindosnak a torkát szorongatta Juncker Forrás: AFP/Georges Gobet

Illetve Evangélosz Venazélosz akkori görög pénzügyminiszter is kapott az arcára egy kis paskolást:

Evangélosz Venazéloszt pedig megpaskolta Juncker Forrás: AFP/Georges Gobet

Bár őt fejbe csapta egyszer dossziéval is.