Mariupoli támadás: elfogták a szakadárok vezetőit

Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy szakadárt, akit kapcsolatba hoznak a Mariupol elleni, sok halálos áldozatot és sérültet szedő szombati támadással - jelentette be Petro Porosenko elnök, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülésén. A történtek kapcsán csütörtökön rendkívüli ülést tart az EU külügyi tanácsa. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán államfő elmondta, hogy őrizetbe vettek egy volt rendőrt is, aki a támadást végrehajtó szakadár csoportot irányította. Azt ígérte, hogy a pontos célzásért felelős rakétairányzó és a volt rendőr vallomását hétfőn nyilvánosságra hozzák.

Petro Porosenko az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülésén Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószo/Mikola Lazarenko

Porosenko közölte, hogy a hét végén 600 szakadár fegyveres, közülük szombaton mintegy száz halt meg a kelet-ukrajnai harcokban. Ezen kívül előző nap az ukrán fegyveres erők hét páncélozott harcjárművet semmisítettek meg, közülük egy részét azoknak a Grad rakétavetőknek, amelyekkel Kijev szerint a rakétákat az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolra kilőtték.

Nagyon sok a veszteség

Az elnök beszámolóját kiegészítve, Sztepan Poltorak védelmi miniszter elmondta, hogy Kelet-Ukrajnában egy hét alatt, azaz január 17-24. között összesen

Ezen felül az ukrán katonák megsemmisítettek 23 harckocsit, 67 katonai járművet, 18 rakéta-sorozatvetőt, 21 tarack ágyút és 23 szállítójárművet.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése, Kijevben Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószo/Mikola Lazarenko

Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője beszámolt arról, hogy a hozzá beérkezett adatok alapján az elmúlt 24 óra alatt négy ukrán katona esett el és 17 sebesült meg.

Felrobbant töltetet húznak ki a földből egy mentőcsapat tagjai az ukrajnai Mariupol egyik lakótelepén Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletk

Közben vasárnap pontban délben Kijevben egy percre leállt a metróközlekedés. Így emlékeztek meg az ukrán fővárosban a mariupoli áldozatokról.

Legalább harmincan meghaltak

A legfrissebb jelentések szerint a Mariupol elleni támadásban 30-an vesztették életüket, 93-an sérültek meg, közülük 40-en súlyosan. Az EBESZ megfigyelői helyszíni mérésekkel megállapították, hogy a rakétákat szakadár területről lőtték ki a városra.

Mariupol egyébként egyike azoknak a Donyeck megyei településeknek, ahol a lakosság nem támogatta az Ukrajnától való elszakadást. A szakadárok vállalták a támadást, erről bővebben itt olvashat.

Közben csütörtökre rendkívüli ülésre hívta össze az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit az Ukrajnában kiújult harcok miatt Frederica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője - közölte a politikus a Facebook-oldalán.