Az ENSZ-főtitkár elítélte a Mariupolt ért rakétatámadást

Mariupol, 2015. január 24.
Lángol egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2015. január 24-én. A Donyeck megyei rendőrparancsnok szerint rakétavetőkkel lőtték a környéket az oroszbarát szakadár erők, a támadásban legke
Mariupol, 2015. január 24. Lángol egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2015. január 24-én. A Donyeck megyei rendőrparancsnok szerint rakétavetőkkel lőtték a környéket az oroszbarát szakadár erők, a támadásban legkevesebb tizenöt ember életét vesztette és negyvenhatan megsebesültek. (MTI/EPA/Szerhij Vaganov)
Vágólapra másolva!
A világszervezet vezetője bírálta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egyoldalúan felmondták a tűzszünetet. Ban Min Kun szerint ez a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodást megszegése. Az EBSZ megerősítette, hogy szakadár területről lőtték ki a rakétákat.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a rakéták válogatás nélkül zúdultak a civilek lakta környékre, ami a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti – hangsúlyozta közleményében Ban Ki Mun.

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Kijev terrorcselekménynek minősítette a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

A szakadárok viszont tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő Donyeck megyei nagyvárost. A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás „védelmi minisztériuma” dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról.

Találat ért egy lakóházat is Forrás: MTI/EPA/Szerhij Vaganov

Az EBESZ szerint a szakadárok voltak

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megerősítette, hogy a szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki a rakétákat Mariupolra.

Az UNIAN ukrán hírügynökség idézte a jelentést, amely szerint a szervezet megfigyelői a rakéták becsapódásának helyén végzett vizsgálat alapján jutottak erre a megállapításra. A jelentés szerint a rakétákat északkeleti irányból, Oktjabr település környékéről lőtték ki 19 kilométerre attól az utcától, ahol becsapódtak.

Az Uragan-rakétákat pedig keleti irányból lőtték ki, Zaicsenko település környékéről, 15 kilométeres távolságból. Mindkét település a donyecki szakadár fegyveresek ellenőrzése alatt áll.

Az UNIAN legfrissebb jelentésében az áll, hogy a támadásban 29 civil halt meg, 93 embert sebesülésekkel szállítottak kórházba. A korábbi hírek harminc halottról szóltak.