Gyermekbarát zóna épült a macedón határon

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija, on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) bejelentette, hogy "gyermekbarát zónát" létesített a görög-macedón határ közelében a kiskorú háborús menekültek megsegítésére.
Vágólapra másolva!

A Macedónia délkeleti részén, Gyevgyelija település mellett kialakított különleges zónában azonnali segítséget nyújtanak a nők és gyermekek számára, hogy folytatni tudják útjukat a balkáni országon keresztül - derült ki az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szerdán Bécsben kiadott közleményéből. A program része egyebek mellett a kiskorúak ellátása és pszichológiai támogatása.

Egy játszótér és egy pihenőhely is várja az övezetbe érkezőket.

Az UNICEF adatai szerint Macedónia területén naponta 1500-2000 menedékkérő halad keresztül Nyugat-Európa irányába, 30 százalékuk nő és gyerek. Sokan közülük Afganisztánból, Irakból és Szíriából keltek útra, és a hazájukban dúló háborús konfliktus elől kellett elmenekülniük.

Menekültek várakoznak Macedónia határán Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének közleményében az olvasható, hogy a kísérő nélküli gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben. A szervezet pénzadományokat kért a gyermekkorú menekülteket segítő programjának működtetéséhez.

Az UNICEF felszólította a menekülthullám által érintett országokat, hogy ismerjék el a gyerekek különleges helyzetét.

Az ENSZ-szervezet azt is követeli, hogy az országok biztosítsanak a gyerekes családok számára biztonságos hajlékot, ne tömegszállásra küldjék őket. Az UNICEF szerint mindegy, hogy a gyermekes családok háborús övezetből menekültek-e el, vagy a szülők a jobb megélhetés reményében vágtak neki az útnak.

A szervezet hozzátette, hogy ezek az elvárások szerepelnek a világszervezet gyermekek jogairól szóló konvenciójában, amelyet a migrációs hullám által érintett országok ratifikáltak, így kötelesek annak szellemében eljárni.