Két napja áll a bál egy Drezda melletti menekültszállásnál

Heidenau, menekültellenes tüntetés
Police faces far-right activists protesting the opening of a new centre for refugees on August 22, 2015 in Heidenau, Germany, a day after similar standoffs left dozens wounded. Around 1,000 people had turned up in Heidenau, near Dresden, to demonstrate against the expected arrival of hundreds of refugees in a protest called by the far-right National Democratic Party. AFP PHOTO / DPA / ARNO BURGI +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Szombat éjjel ismét zavargás tört ki a németországi Drezda mellett egy menedékkérőket befogadó állomásnál, ahol szélsőjobboldali tüntetők már előző éjszaka is összecsaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

A Szászország tartományi fővárosa mellett fekvő Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

A demonstrálók „nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást” indítottak – idézte a rendőrség szóvivőjét vasárnap reggeli összefoglalójában a Spiegel Online hírportál.

Tüntetéssel kezdődött Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marko Förster

Sebesült rendőrök

A helyszínen „hasonló jelenetek zajlottak le, mint előző éjjel” – mondta a szóvivő.

A Deutsche Welle tudósítása szerint a szombati összecsapásban két rendőr sebesült meg, előző éjjel pedig 31.

A zavargás egy évek óta üresen álló barkácsáruháznál történt, ahol 600 menedékkérőnek rendeznek be szállást; az első migránsok szombat hajnalban érkeztek meg.

Az intézmény megnyitása ellen pénteken demonstrációt tartottak a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt felhívására. A tüntetés után több száz ember barikádot emelt az épülethez vezető úton, és kövekkel, üvegpalackokkal, petárdákkal dobálta meg a rendőröket.

A rendőrök elleni támadással folytatódott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

Zéró tolerancia

A német igazságügyi miniszter és a belügyminiszter elítélte az erőszakot. Németországban a „zéró tolerancia” elve érvényesül az idegenellenességgel és a rasszizmussal szemben – szögezte le szombati közleményében Heiko Maas igazságügyi miniszter.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy „minden menedékkérőt vagy menekültet megillet a megfelelő elhelyezés és a méltányos eljárás joga, függetlenül attól, hogy később maradhatnak-e nálunk, és aki ebben akadályozza a hatóságokat, az kiírja magát a demokraták közmegegyezéséből”.

Rendőrök a szélsőjobbos tüntetőkkel szemben Forrás: AFP/Arno Burgi

Folyamatosan jönnek

Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyeztek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest.

Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.