A hirosimai bombázásra emlékeztek Bécsben

Vágólapra másolva!
Megemlékezést tartottak a hirosimai bombázás 70. évfordulójáról Bécsben, a korábbi évek hagyományainak megfelelően lampionokkal vonultak fel az osztrák fővárosban.
Vágólapra másolva!

A bécsi békemozgalom (Wiener Friedensbewegung), az áldozatoknak emléket állító bécsi Hirosima csoport (Hiroshima-Gruppe Wien) és több kisebb közösség által szervezett rendezvény csütörtökön délután kezdődött a bécsi Stephansplatzon. A megemlékezésen felolvasták Heinz Fischer osztrák államfő köszöntő szavait.

A mai napig megrázóak azok a képek, amelyeket a Hirosima és Nagaszaki városokat ért támadásokról látni - hangzott el az államfői a köszöntőben. Heinz Fischer szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy milyen katasztrofális következményei vannak az atomfegyverek bevetésének. Hozzátette: az évforduló arra is emlékeztet, hogy

sokan az atomfegyverekre még mindig a politikai hatalom eszközeként tekintenek.

A lampionos menet sötétedéskor indult a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) elől a Karlsplatzon lévő templomhoz. A megemlékezésen mintegy nyolcvanan vettek részt.

Szombaton délelőtt az alsó-ausztriai Melkben a városháza előtt, vasárnap este a bécsi Világbéke Sztupánál buddhista fényceremóniával emlékeznek a bombázás áldozataira.