Életfogytiglanit kapott egy orosz neonáci

Vágólapra másolva!
Öt brutális gyilkosság elrendeléséért, közte egy neves emberjogvédő megöletéséért pénteken életfogytiglani börtönre ítélte az orosz neonácik egyik ideológiai vezetőjét a moszkvai legfelső bíróság.
Vágólapra másolva!

A 33 éves Ilja Gorjacsevet a bíróság bűnösnek találta öt gyilkosság elrendelésében, továbbá egy szélsőséges szervezet alapításában és fenntartásában, valamint lőfegyverek birtoklásában. A Moszkvai Városi Bíróság közleményében kiemelte, hogy

az életfogytiglani börtönbüntetés tükrözi azt a páratlan veszélyt, amelyet a vádlott a társadalomra jelent.

A Gorjacsev által alapított csoportnak, az Orosz Nacionalisták Harci Szervezetének (BORN) számos tagját az év elején börtönre ítélték. Gorjacsev 2013-ig Szerbiában bujkált, akkor kiadták Oroszországnak. A férfi az ítélet kihirdetésekor elájult, orvost kellett hívni hozzá. Engedélyezték neki, hogy az ítélet ismertetését ülve hallgassa.

Ügyvédje szerint az esküdtszék tagjaira nyomást gyakoroltak és ezzel magyarázható döntésük. Az esküdtszék korábban egyhangúlag bűnösnek találta Gorjacsevet számos gyilkosság megszervezésében, valamint a szélsőséges szervezet alapításában. Az ügyész igazságosnak és törvényesnek nevezte a döntést.

Az elítélt politikai fogolynak mondta magát és szerinte ügyét meghamisították.

Gorjacsev 2008-ban alakította meg egy társával, Nyikita Tyihonovval a BORN-t. Az orosz hatóságok adatai szerint a csoport tagjainak terhére róható számos, az igazságszolgáltatás munkatársai elleni életveszélyes támadás, valamint több ideológiai és etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosság.

Támadásaik egyik áldozata volt Sztanyiszlav Markelov orosz ügyvéd-jogvédő, baloldali aktivista, valamint Ilja Dzsaparidze, a neonácik ellen fellépő, Antifa szervezet vezetője. Markelov meggyilkolásért a társalapító, Tyihonov jelenleg életfogytiglani büntetését tölti.

Markelovot és Anasztaszija Baburova újságírónőt, környezetvédő aktivistát 2009 januárjában lőtték fejbe Moszkva központjában, a nyílt utcán.

Markelov képviselte mások mellett a 2000-ben Csecsenföldön megölt, 18 éves Elza Kungajeva családját a lányt megerőszakoló és megölő orosz katonatiszt, Jurij Budanov elleni perben.

Gorjacsev és Tyihonov társa, Mihail Volkov egy antifasiszta mozgalom két tagját ölte meg: egyik áldozatával, Raszul Halilovval 2009-ben, a másikkal, Fjodor Filatovval pedig 2008-ban végzett. Volkovot korábban 24 évi börtönre ítélték.