Egy etióp irányítja az Olaszországba irányuló emberkereskedelmet

A hét képei
Földközi-tenger, 2015. április 23. Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Vágólapra másolva!
Megerősítette a La Repubblica című olasz napilap pénteken azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Líbiából az olasz partokra irányuló emberkereskedelmet az etiópiai Ermas Ghermay irányítja, akit az olasz terrorizmusellenes hatóságok régóta megfigyelés alatt tartanak.
Vágólapra másolva!

A lap közölte Ermas Ghermay fantomképét, akit Palermo maffiaellenes nyomozóigazgatósága azonosított elsőként a nemzetközi emberkereskedő szervezet vezetőjeként.

Miután 2013 októberében Lampedusa szigeténél 366 bevándorló veszett a tengerbe, az olasz hatóságok több mint 30 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le az Olaszország területén tartózkodó és hatósági megfigyelés alatt levő emberkereskedők és az Afrikában maradt „főnökeik” között.

Líbiából irányítja a bevándorlást Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

„Csekély veszteség”

Az arab nyelvű beszélgetések vezettek Ermas Ghermayhoz, aki olasz feltételezések szerint Líbiából irányítja az illegális bevándorlást.

Elfogása jelenleg lehetetlen a líbiai hatóságokkal való együttműködés hiánya miatt.

A Lampedusánál elsüllyedt hajót kormányzó és épségben partot ért három emberkereskedőt 2014-ben az olasz hatóságok Szicíliában letartóztatták.

A lehallgatott telefonbeszélgetésekben Ermas Ghermay „csekély veszteségnek” nevezte a Lampedusánál a tengerbe veszett emberek életét.

Hasonló módszerrel, vagyis több tízezer lehallgatott telefonbeszélgetéssel azonosította és találta meg a Cosa Nostra szicíliai maffia tagjait és vezetőit is.