Victor Pontának nem tetszik Orbán álláspontja

miniszterelnökök autói
Romanian Prime Minister Victor Ponta arrives, on August 30, 2014 at the Elysee presidential palace in Paris, before a meeting gathering European centre-left leaders to forge a common position ahead of the Brussels summit. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy nem építhet falakat a hátrányos helyzetű országokból menekülő bevándorlók elé, hanem segítenie kell társadalmi beilleszkedésüket – vélekedett Victor Ponta az al-Dzsazíra pánarab hírtévének adott interjújában, amelyet szombaton idézett a román Mediafax hírügynökség. Orbán Viktor ezzel szemben arról beszélt, hogy a bevándorlóknak a saját hazájukban kell boldogulniuk. 
Vágólapra másolva!

„Úgy vélem, minden európai ország megengedheti magának, hogy bevándorlókat fogadjon be, mert ők dolgozni akarnak, gyorsan beilleszkednek a társadalomba, és értéket teremtenek. Persze vannak populista és szélsőséges politikusok, akik hasznot akarnak húzni a migráció témájából, de szerintem ez ellentmond az európai értékeknek. Mindenki, aki Európába jön, és tiszteletben tartja értékeinket, az jó európai polgár” – mondta a szociáldemokrata politikus.

Victor Ponta több bevándorlót fogadna be Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Új útvonalak

Hozzátette: érzékelhetően növekszik azon menekültek száma, akik új útvonalakon, a Boszporuszon keresztül, a Fekete-tengeren próbálnak eljutni az Európai Unióba. Emlékeztetett: kétmillió szíriai menekült van Törökországban, és ez hatalmas kihívást jelent a török állam számára.

„Elfogadhatatlan, hogy egyszerűen elutasítsuk őket: nem hagyhatja meghalni őket a tengeren. Az a feladatunk, hogy megoldást találjunk minden olyan ember számára, aki egy nehéz helyzet elől menekül” – mondta a román kormányfő.

Nem akar bevándorlókat látni

Mindezekkel szemben Orbán Viktor azt mondta, a mi közösségünk nem akar bevándorlókat látni Magyarországon. Elutasította azt az európai elképzelést, amely szerint a kontinens menekülteket fogadna be, majd „szétterítené” őket a tagállamok között.

Orbán Viktor nem engedne be több bevándorlót Forrás: MTI/Sóki Tamás

Otthon kell méltón élniük

Magyarországnak bevándorlásügyben saját szabályrendszert kell kialakítania, amely „sok tekintetben eltér majd a mostani európai szabályozástól” – foglalt állást, jelezve, hogy szerinte – bár nagy harc lesz, de – van esély a magyar szabályozás uniós elfogadtatására. A kormányfő azt is mondta: meg kell segíteni azokat az államokat, ahonnan a bevándorlók érkeznek, hogy ott lehessen emberhez méltó életük.