Orbán az Origónak: Meg tudjuk védeni magunkat

Orbán Viktor sajtótájékoztató az Európai Parlamentben 2015 május 19-én Orbán Viktor sajtótájékoztató az Európai Parlamentben 2015 május 19-én
Orbán Viktor sajtótájékoztató az Európai Parlamentben 2015 május 19-én
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor részt vett az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Strasbourgban, ahol a magyarországi helyzetről vitáztak az uniós képviselők. A miniszterelnök a nap folyamán többször annak a véleményének adott hangot, hogy tagállami hatáskörben kellene maradnia a bevándorlási ügyeknek az uniós szint helyett. A kormányfő elégedett volt azzal, hogy egyáltalán elkezdődött a vita. 
Vágólapra másolva!

Nem nehéz Magyarország ellen pártpolitikai alapon többséget csinálni az Európai Unióban, de meg tudjuk magunkat védeni – válaszolta Orbán Viktor az Origónak arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az Európai Unió szankciókat hoz Magyarország ellen. A Tavares-jelentésre is adtunk egy választ, ha megint születik egy jelentés, arra is választ fogunk adni. Meggyőződésem, hogy

Magyarország a vitákból mindig megerősödve jött eddig ki

- mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor az Origónak azt mondta, hogy Magyarország megerősödve jött ki az unióval való vitákból Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eltérő megítélés

A miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén arról beszélt, hogy azt szeretnénk, hogy a Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna. Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényes egyezményeket, és a bevándorlásban vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak,

rájuk kell bízni,

hogy akarnak-e bevándorlókat.

„Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak" - ismertette a magyar álláspontot. Azt javasolta, hogy az európai politikusok tegyenek különbséget az üldözöttek és a jobb életszínvonal reményében érkezők között. Utalt arra, hogy az európaiak eltérően ítélik meg az unión belüli szabad munkavállalás, illetve a kívülről jövő bevándorlás jelenségét.

Orbán: Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kinyilatkoztatások

Az egyezmények valóban nem isteni kinyilatkoztatások, de létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj – üzente a magyar miniszterelnöknek Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Schulz ezt annak nyomán jegyezte meg, hogy a magyar miniszterelnök a halálbüntetés jogszabályi tilalmáról kijelentette: a tilalmat tartalmazó egyezmények nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások, amelyeket meg lehet változtatni.

Martin Schulz: Létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ujhelyi összetépte

A vitában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor továbbra is provokatív kijelentéseket tesz. A belga politikus a bevándorlási kérdőívvel, illetve a halálbüntetéssel kapcsolatos témák említésén túl egyebek közt Putyin-barát külpolitikával is vádolta a magyar kormányfőt. A bevándorlást illetően emlékeztetett arra, hogy 1956-ban Nyugaton nagy szeretettel fogadták be a magyar menekülteket.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során összetépett egy papírlapot, amelyről azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív. Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy a konzultáció valójában

eszköze.

Orbán: 2012-ig volt magyar szabályozás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jobbikhoz hasonulás

Jávor Benedek, a PM zöldpárti EP-képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyre inkább hasonul a Jobbikhoz, amelynek a vitorlájából a hivatalos magyarázat szerint ki akarja fogni a szelet.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai - minden finomítás nélkül - olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

Ez okozta a válságot?

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést - mondta a vita végén, az elhangzottakra reagáló felszólalásában Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és

az országra kényszerített szabályozás nem vált be,

megindult a menekültáradat.

Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

A baloldali EP-képviselők élesen támadták a magyar kormányfőt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szánalmas dolog

A vitát követően a nemzetközi sajtótájékoztatón a miniszterelnök feltette a kérdést: mi a különbség a vallási rituálék és az EP-meghallgatás között? Az, hogy az utóbbinál megfigyelhető rituáléknak nincs értelmük. Hiszen annak, hogy „tizenhatodszorra is megkérdőjelezik a demokráciát Magyarországon", nincs értelme.

Orbán azt is mondta, gondolkodott, hogy kell-e válaszolni a magyar ellenzéki képviselők "országot támadó" véleményére, de azt gondolja, hogy az egy szánalmas dolog, ha egy ország itt folytat belpolitikát. Így csak az egyikük felvetésére reagált, mely szerint az Európai Unió ne pénzelje Magyarországot – úgy véli,

ez súlyos mondat.

Egyenő súllyal kell kezelni

A vita során a kormányfőt "szíven ütötte", hogy az "afrikai megélhetési bevándorlókat" egy kategóriába helyezték az '56-os menekültekkel. Amit viszont pozitívnak lát, az az, hogy egyáltalán elkezdődött a vita, mert amit eddig a bevándorlás kapcsán csináltak, az "kiábrándító". Orbán a bevándorlási kvótát "őrült, életveszélyes" javaslatnak tartja, ami "nem erkölcsi, hanem politikai hiba". Ha a kontinens számára hasznos álláspontot akarnak kialakítani, akkor még sokat kell vitázni – tette hozzá.

Orbán kiábrándítónak nevezte, ami Európában bevándorlás ügyében történt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszterelnök szerint három dolog összekeveredik: a menekültek, a megélhetési bevándorlók és vendégmunkások kérdése. Ezeket nem lehet egyben kezelni, mert akkor nem tudunk jó döntést hozni – fejtette ki. Kijelentette: az emberi jogi, a gazdasági, a demográfiai és a kulturális dimenziókat egyenlő súllyal kell kezelni a témával kapcsolatban.

Így el sem hangzott?

A felvetésre, hogy "tényleg azt kívánja-e, hogy az állam addig süllyedjen, hogy embereket öljön meg", Orbán azt felelte: a másik olvasat, hogy meg kell védeni az ártatlan, még élő embereket, de "azt nem tartja szerencsésnek, hogy az egyik álláspontot morálisan olyan mélyre minősítik, hogy utána nehéz beszélni a kérdésről".

Miután Orbán azt mondta ma, hogy "Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké", az egyik újságíró megkérdezte, hogy akkor ezzel összhangban az állítható-e az is, hogy "Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké". A miniszterelnök erre azt mondta, hogy a neki tulajdonított mondat így el sem hangzott, így érdemi választ nem adott.