Jövőre kiléphetnek az unióból a britek

Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülések szerint David Cameron miniszterelnök a 2017-es határidő előtt egy évvel, már jövőre szeretné kiírni a népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e.
Vágólapra másolva!

Egy név nélkül idézett kormányilletékes a The Guardian című baloldali brit napolapnak azt mondta: Cameron elsősorban azért akarja már jövőre megtartani a brit EU-tagságról tervezett népszavazást, hogy a referendum „ne akadjon össze” a 2017-ben esedékes németországi és franciaországi választásokkal.

Középpontban a bevándorlás kérdése

A nemrégiben újraválasztott konzervatív párt vezetőjének, David Cameronnak a tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyát Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője beszél pártja eredményváró rendezvényén a brit parlamenti választások után Forrás: MTI/EPA/-------------------

A brit kormány ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Jövő júniusban akár voksolni is lehet

A népszavazásról szóló törvénytervezet várhatóan már szerepelni fog a múlt heti választások eredményeként megalakult új, egypárti konzervatív kormány programjában, amit május 27-én ismertet a parlamentben II. Erzsébet királynő.

A The Guardian forrásai szerint a törvény elfogadása után a voksolást

akár már jövő júliusban, de legkésőbb szeptemberben meg lehet tartani.