Törökország 50 millió hitelt ad Ukrajnának

Vágólapra másolva!
Törökország 10 millió dollár humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának - közölte Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Kijevben, Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélésük után.
Vágólapra másolva!

A közös sajtóértekezletükön Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy országa a segéllyel szeretne hozzájárulni a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elől Ukrajna más térségeibe menekült lakosok ellátásához. Porosenko emellett arról is beszámolt, hogy Törökország 50 millió dollár hitelt különített el Ukrajna számára, a központi költségvetés hiányának fedezésére.

Közös érdekek

A tájékoztatón elhangzott: Törökország támogatja Ukrajna függetlenségét, területi és politikai egységét - beleértve a Krím félsziget Ukrajnához tartozását -, valamint azt is, hogy az ENSZ küldjön békefenntartókat az ukrajnai harcok övezetébe. Ankara arra számít, hogy 2017-ig 10 milliárd, 2023-ra pedig 20 milliárd dollárra növekszik a két ország közötti áruforgalom.

"Törökország Ukrajna egyik legfontosabb stratégiai partnere. Nagyra értékeljük azt, hogy Törökország nem ismeri el a Krím Oroszországhoz tartozását" - jelentette ki Porosenko.