Látták a maláj gép tragédiáját okozó rakétát ukrán falusiak

ukrán ukrajna harcok
A tank crew drives past displaying the Ukrainian flag near the eastern Ukrainian town of Luganske in the Donetsk region on February 8, 2015. The United States called on all sides in the Ukraine conflict to refrain from any actions that undercut current peace efforts and voiced concern about renewed "fierce fighting". AFP PHOTO/ VOLODYMYR SHUVAYEV
Vágólapra másolva!
Szemtanúk közvetlenül a malajziai légitársaság utasszállító gépének júliusi lelövése előtt láttak egy rakétát elszállni a fejük felett. A kelet-ukrajnai falu lakóinak állítása bizonyíthatja, hogy a rakétát az oroszbarát szakadár erők kezén lévő területről lőtték ki. A Reuters által felkutatott szemtanúk beszámolója az eddigi legrészletesebb a július 17-én történt tragédia előzményéről.
Vágólapra másolva!

A máig a lázadó kézen lévő Cservonyij Zsovteny (Vörös Október) négy lakójától származó beszámolók azért jelentősek, mert kiderül belőlük, hogy a rakéta röppályájának kezdeti szakaszán volt, amikor a helyiek észlelték, tehát a közelből, lázadó területről indíthatták. Ez pedig ellentmond Moszkva és a szeparatisták állításának, amely szerint a repülőgépet az ukrán hadsereg lőtte le. A tragédia idején a legközelebbi, ukrán kézen lévő terület mintegy hat kilométerre volt a szóban forgó Donyeck megyei falutól.

A saját szemükkel látták

"Akkora dörej volt, hogy akaratlanul is a földre huppantunk... Aztán kíváncsiak lettünk, és azonnal a ház másik oldalára mentünk, hogy megnézzük, mi volt" - mesélte a Reutersnak az 58 éves Pjotr Fedotov. "A rakéta erre volt, csinált egy kanyart, majd levált róla valami, aztán valamerre Torez irányában láttam, amint a repülőgép darabjaira esik a levegőben. Csak később tudtuk meg, hogy egy Boeing volt" - tette hozzá Fedotov.

A lázadókra fogták

Ukrajna és nyugati szövetségesei kezdettől azt mondták, hogy a gépet a lázadók lőtték le egy orosz gyártmányú, BUK típusú légvédelmi rakétarendszerrel. A fedélzeten lévő 298 ember mind életét vesztette.

Ilyen BUK-M2 rakétakilövőt használhattak a támadók Forrás: Wikipedia

A történtekről rendelkezésre álló videók, fényképek és beszámolók mindeddig egy olyan BUK-ütegre utaltak, amelyet aznap, július 17-én telepítettek a lázadók kezén lévő Sznyizsne városába, Cservonyij Zsovtenytől 7 kilométerre északra, majd nem sokkal később el is vittek a térségből. Hogy az üteg pontosan hol helyezkedett el a repülőgép lelövése idején, azóta sem tudni.

A mezőn volt a rakétaüteg

Most a falusiak egyike azt mondta a Reutersnak, hogy a rakétaüteget aznap helyezték el egy Cservonyij Zsovtenyhez közeli mezőn, amikor a Malaysia Airlines Amsterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe lezuhant. Ezt egy volt lázadó harcos is megerősítette.

Nem volt megfelelő fegyverük

Az ukrán védelmi tárca nem kívánta kommentálni a Reuters sztoriját. A lázadók egyik parancsnoka, Andrij Purgin azt mondta, hogy a szeparatistáknak akkoriban nem volt egyetlen olyan fegyverük sem, amellyel le lehetett volna lőni egy utazó magasságban haladó repülőgépet. Szavai szerint legfeljebb vállról indítható rakétáik voltak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangoztatta, hogy a holland vezetésű nemzetközi vizsgálatnak kell kiderítenie, mi történt. "Az orosz fél türelmetlenül várja ezt az információt" - jegyezte meg.

Ez volt a fordulópont

Fordulópont volt az ukrajnai konfliktusban a gép lelövése Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Az utasszállító lelövése fordulópontot jelentett az ukrajnai konfliktusban, amely tavaly áprilisi kezdete óta mintegy hatezer ember életét követelte. Az eset több nyugati kormányt is meggyőzött arról, hogy az orosz támogatást élvező lázadók súlyos fenyegetést jelentenek, és megerősítette elhatározásukat, hogy újabb szankciókat léptessen életbe a szeparatisták vezetőivel és Moszkvával szemben.

Az indítás pillanatát senki sem látta

Mindent egybevéve - írja a Reuters -, a beszámolók nem bizonyítják egyértelműen azt, hogy a Malaysia Airlines gépét eltaláló rakétát biztosan Cservonyij Zsovteny mellől lőtték ki, mivel az indítás pillanatát a falusiak közül senki sem látta. Mint ahogy arra sem derítenek fényt, hogy a kérdéses BUK-üteget Oroszországból vitték-e oda orosz személyzettel. Oroszország következetesen tagadja, hogy katonái részt vennének a kelet-ukrajnai konfliktusban. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gép tragédiájáról részletesen itt olvashat, itt pedig galériát láthat a helyszínen készült képekből.