Koalíciós támadás a jemeni lázadók ellen

Szanaa, 2015. március 26.
Szanaa, 2015. március 26. Egy húszi lázadó fegvyeres egy szaúdi légicsapásban elpusztított épület romjai között Szanaában 2015. március 26-án. Ezen a napon Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. Az Egyesült Államok nem vesz részt a hadjáratban, de logisztikai és hírszerzési támogatást nyújt.
Vágólapra másolva!

Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet szerint a hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök törvényes kormányának megvédése az Irán által támogatott síita lázadóktól.

„Az erő alkalmazása mindig az utolsó eszköz, nagyon vonakodva tettük meg ezt a lépést a partnereinkkel” – mondta a Washingtonba akkreditált szaúdi diplomáciai misszióvezető, rámutatva, hogy a művelet résztvevői meg kívánják akadályozni Jemen széthullását. Dzsubeir az akcióban részt vevő országokra bízta, hogy felfedjék szerepvállalásukat.

Közben a Hádi elnököt támogató katonai erők csütörtökön visszafoglalták Áden nemzetközi repülőterét a felkelőktől, akik egy nappal korábban vették az irányításuk alá.

Szaúdi légicsapásban elpusztított járművek roncsai Szanaában Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Az ENSZ tud a dologról

Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője elmondta, hogy a világszervezetet tud a jemeni beavatkozásról, próbálja tisztázni a részleteket. Haq nem közölte, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt előre értesítették-e a készülő hadjáratról. Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyelőre nem tervez semmilyen döntést hozni a jemeni eseményekkel összefüggésben.

A Határozottság Vihara fedőnevű hadművelet közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király parancsára. Szaúd-Arábia 150 ezer katonával és 100 harci géppel vesz részt a hadműveletben a hírek szerint.

Húszi lázadó fegyveres egy szaúdi légicsapásban elpusztított épület romjai között Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Tilalmi övezet

A katonai koalíció azonnal repülési tilalmi övezetté nyilvánította Jemen légterét, és arra figyelmeztette a térségben közlekedő hajókat, hogy ne közelítsék meg az ország kikötőit.

Hírügynökségek és arab hírtelevíziók arról számoltak be, hogy a koalíció harci gépei tucatnyi célpontra mértek csapást a húszik által szeptember óta ellenőrzött fővárosban, Szanaában. Bombáztak egy légi támaszpontot a fővárosi repülőtér közelében, és megsemmisítették a síita húszi lázadók egyik légvédelmi ütegét és harci repülőgépeit.