Indonézia nem kér a saját kábítószercsempészeiből sem

Bali nine
(FILES) This file photo taken on February 14, 2006 shows Australian's Andrew Chan (R) and Myuran Sukumaran (2nd L), the ringleaders of the "Bali Nine" drug ring, being escorted by police after their verdict from a court in Denpasar, on Bali island. The two Australian drug smugglers were taken from their Bali prison on March 4, 2015 to an island where they will executed, as the Australian leader said his country was "revolted" by their looming deaths after frantic diplomatic efforts to save them. AFP PHOTO / FILES / Bay ISMOYO
Vágólapra másolva!
Elutasította a fogolycserét Indonézia; ez volt Ausztrália utolsó reménye arra, hogy megmentsen a kivégzéstől két kábítószercsempészt.
Vágólapra másolva!

Andrew Chant és Myuran Sukumarant már átszállították az „indonéz Alcatrazba”, arra a szigetre, ahol hamarosan kivégzőosztag elé állítják őket. Megmentésük érdekében Julie Bishop ausztrál külügyminiszter fogolycserét ajánlott Indonéziának, ezt azonban elutasították.

A Sydney Morning Herald című lap beszámolója szerint a javaslat elfogadását H.M. Prasetyo indonéz főállamügyész „elképzelhetetlennek” nevezte, az ország védelmi minisztere pedig egyenesen azt javasolta Ausztráliának, hogy végezze ki a cserébe felajánlott három indonéz kábítószercsempészt, akiket 1998-ban tartóztattak le.

Moratóriumot vezetnek be?

Az úgynevezett „bali kilencek” két tagját nyolc másik kábítószercsempésszel együtt végzik majd ki. Közben azonban indonéz diplomaták azt állították a genfi Emberjogi Tanácsnak, hogy az ország esetleg ismét moratóriumot vezet be a halálbüntetések végrehajtására.

A tíz elítéltet a kivégzés előtt 72 órával értesítik annak pontos időpontjáról. A családtagjaik, az ügyvédjeik és a konzulátus képviselői velük lehetnek a kivégzés napján este hatig; általában valamikor éjfél után állítják őket kivégzőosztag elé.

Vérfagyasztó részletek

Az elítéltek utolsó vacsorára vonatkozó kérését teljesítik, ha lehetséges, a holttestüket pedig hazaszállítják majd Ausztráliába.

Mint kiderült, az elítélteket fehér ruhába öltöztetik a kivégzésre, amelyet egy mezőn hajtanak majd végre. A szívük fölé egy X-et festenek, majd adnak nekik három percet arra, hogy „megnyugodjanak” – számolt be a 7News.

Ezután kezüknél és lábuknál egy oszlophoz kötözik őket álló, térdelő vagy ülő helyzetben.

Andrew Chan és Myuran Sukumaran kivégzése hamarosan várható Forrás: AFP/Bay Ismoyo

12 fős kivégzőosztag

A kivégzőosztag 12 emberből áll. Ha az elítéltek nem halnak meg azonnal a sortűzben, akkor közelről főbe lövik őket egy pisztollyal.

A kivégzésen orvosok is jelen lesznek.