Snowden: Elveszíthetjük a magánéletünket

Edward Snowden Budapesten beszél
Vágólapra másolva!
„Mindenhol, ahol háborúba kezdtünk, sokkal több terrort generáltunk, mint amennyit megszüntettünk.” Szokásához híven ilyen és ehhez hasonló karakán állításokat fogalmazott meg az amerikai NSA-botrány főszereplője, Edward Snowden. A volt titkosszolgálati informatikus Oroszországból beszélt magyarországi hallgatóságának, és finoman utalt a hazai helyzetre is.
Vágólapra másolva!

A magánélet nem olyasvalami, amit szégyellni kell, hanem valami, amit elveszíthetünk – ezt Edward Snowden, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) egykori munkatársa mondta Oroszországból bejelentkezve egy budapesti konferencia hallgatósága előtt. Snowden, akinek nézetei világszerte vita tárgyát képezik, most is mondott merészeket a rendelkezésére álló bő fél órában.

Edward Snowden "Budapesten" Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Szerinte például ma nem a terrorizmus jelenti a legfőbb veszélyt, hanem inkább az, hogy a politikusok azt érzik: a fenyegetésre okvetlenül reagálniuk kell, ellenkező esetben megvan a veszélye, hogy az ellenfeleik bátortalannak, gyengének bélyegzik őket. „Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns épp a muszlimokat tiltaná ki Amerikából, de demokrata ellenfele, Hillary Clinton sem tiltakozik élesen ez ellen. Európában pedig éppen a schengeni rendszer van veszélyben.

– mondta Snowden.

Úgy gondolja, ebben a kényszeres politikusi viselkedésben – az illetők politikai túlélésén kívül – az is közrejátszik, hogy a világ globalizált és mediatizált, vagyis „bárhol bármi rossz történik, az egyből az emberek nappalijában jelenik meg”.

A politika úgy érzi, tennie kell valamit Forrás: AFP/Mandel Ngan

Azaz növekszik a fenyegetettségérzet, a lakosság erőskezű vezetőket szeretne látni, miközben a valós veszély nem biztos, hogy nagyobb: „Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) abban a hotelben robbantott, ahol a brit miniszterelnök, Margaret Thatcher szállt meg.

Az al-Kaida és az ISIS boldog lenne, ha idáig eljutna.”

Ezzel arra utalt, hogy a szolgálatok végzik a dolgukat, még ha ezt a párizsihoz hasonló terrortámadások után nehezebb is elfogadni.

Putyin vendége

Közel két és fél év telt el azóta, hogy Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja lerántotta a leplet a hivatal módszereiről, és ezzel elindította az Egyesült Államok egyik legnagyobb kémbotrányát. Az NSA nemcsak átlagemberek telefonhívásait hallgatta le és tárolta el, de a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült: bizonyos állami vezetőkét is, például Angela Merkel német kancellárét. Csakhogy ennek, amint azt a Fehér Ház vizsgálata is kimutatta, nincs érzékelhető haszna a terrorizmus elleni harcban, és a merényletek megakadályozásában.

Edward Snowden 2013 júniusa óta Oroszországban tartózkodik, ahová Hongkongból érkezett, miután brit és amerikai újságíróknak átadta a leleplező dokumentumokat az NSA megfigyelési gyakorlatáról, programjairól. Útlevelét az amerikai hatóságok érvénytelenítették, ezért több mint egy hónapig nem tudta elhagyni a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetét. A kiszivárogtató amerikai mellett Vlagyimir Putyin is kiállt, így az orosz migrációs szolgálat előbb ideiglenes menedékjogot, majd tavaly 3 évre tartózkodási engedélyt adott neki.

Edward Snowden kultikus alakká vált a polgári szabadságjogok védelmezőinek szemében, akik azt állítják, hogy a lelkiismereti okokból végrehajtott kiszivárogtatásai miatt az informatikust inkább ünnepelni, mintsem üldözni kellene. Snowden munkásságáról 2014-ben dokumentumfilm is készült, Citizenfour címmel, amit februárban Oscar-díjjal jutalmaztak.

Azt is mondta, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek után a Nyugat a könnyebb megoldást választotta azzal, hogy háborúba kezdett, a párhuzamosan életbe léptetett Patriot Act pedig gyakorlatilag szabad kezet adott a szolgálatoknak a tömeges megfigyelésre, vagyis arra, ami ellen ő maga is kikelt 2013-ban.

Sokak szemében hős Forrás: AFP/Mandel Ngan

„Mindenhol, ahol háborúba kezdtünk, sokkal több terrort generáltunk, mint amennyit megszüntettünk” – vélekedett, miközben szerinte a megoldás egy alaposan végiggondolt titkosszolgálati gyakorlat lett volna. Snowden szerint azzal, hogy a fenyegetésre folytonos agresszióval reagálunk, belekerülünk egy olyan spirálba, amely egyre inkább autoriter – és illiberális – rendszereket eredményez.