Saját szülővárosára támadt a Boko Haram

Vágólapra másolva!
Rakétagránátokat és öngyilkos merénylőket vetett be a Boko Haram terrorszervezet a Maiduguri nevű város elleni támadásban vasárnap éjszaka. Ez a terrorszervezet "szülővárosa". 
Vágólapra másolva!

A Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet fegyveresei legalább 15 embert megöltek, amikor megtámadták a Nigéria északkeleti részén található Maiduguri nevű várost. Hírügynökségi jelentések szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma ennél sokkal magasabb lehet.

Hónapok óta ez volt az első támadás a nigériai nagyváros ellen, amelyet a Boko Haram nevű terrorszervezet "szülővárosaként" tartanak számon. Maiduguri a Borno nevű szövetségi állam fővárosa Nigériában.

A támadásról egymásnak ellentmondó hírügynökségi jelentések érkeztek. Egyes hírek szerint a terroristák Maiduguri egyik külvárosát, Dzsiddari Polót rohanták le.

Tüzet nyitottak a helyi lakosokra.

A katonák állítólag szembeszálltak velük, és meghátrálásra kényszerítették őket. A PR Nigeria kormányhírügynökség szerint a nigériai katonák tíz öngyilkos merénylőt tartóztattak fel, és végeztek velük.

A támadás néhány nappal azután történt, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

Karácsonykor egy északkelet-nigériai faluban rendeztek vérfürdőt a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei. Ott legalább 14 ember vesztette életét.

A Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot azért, hogy létrehozhasson egy saját államot. Ebben az államban az iszlám vallás radikális értelmezésén alapuló jogrendet, a saríát vezetnék be. 2015 elején a terrorszervezet jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, és támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben

visszaszorította a Boko Haram fegyvereseit.

A frakciókra töredezett terrorszervezet ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.