Megjött Putyin válasza az ukrán szankciókra

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2015. december 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2015. december 17-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Részben az Európai Unió, részben Ukrajna közelmúltban hozott intézkedéseire válaszul az orosz elnök jóváhagyta az orosz–ukrán szabadkereskedelem felfüggesztéséről szóló törvényt. A földgázexport kivétel. 
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját maga által beterjesztett törvényt a az orosz–ukrán szabadkereskedelem felfüggesztéséről.

Ez Oroszország válasza arra, hogy január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezmény,

annak ellenére is, hogy Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a saját maga által beterjesztett törvényt Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ennek értelmében

lehetővé válna az európai termékek vámmentes beáramlása Oroszországba.

Moszkva korábban bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszer-embargót. A szabadkereskedelem felfüggesztése ugyanakkor nem érinti a földgázexport vámtarifáit.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Forrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök korábban közölte, Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszer-embargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi szerződést. Az ukrán parlament eközben elfogadott egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen.