Légtérfigyelő gépeket telepít a NATO Törökországba

NATO-csapatok Ukrajna határán, ukrán válság, Boeing E-3B Awacs a levegőben
FILES - Picture taken on March 20, 2003 shows a NATO AWACS surveillance aircraft landing on the NATO military airbase of Geilenkirchen, western Germany. The German federal constitutional court ruled on May 7, 2008 in the southwestern city of Karlsruhe that the decision to deploy German crews on NATO surveillance flights over Turkey during the Iraq war was illegal. NATO dispatched AWACS surveillance aircraft to Turkey as part of an agreement to protect the country, a member of the alliance, against any attack by Iraq during the US-led invasion. AFP PHOTO DDP/ TORSTEN SILZ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Légtérfigyelő repülőgépeket telepítene a NATO Németországból Törökország déli részére. A német ellenzék részletes tájékoztatást sürget.
Vágólapra másolva!

A NATO átmenetileg Németországból Törökországba telepít AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket, hogy erősítse a polgárháború sújtotta Szíriával szomszédos Törökország légterének biztonságát - jelentette vasárnap a Bild am Sonntag című német lap és az AFP francia hírügynökség.

Mindkét jelentés a német védelmi minisztérium egy december 18-i levelére hivatkozik, amelyben a tárca tájékoztatta a tervezett műveletről a törvényhozás alsóházát, a Bundestagot.

A minisztérium azt írta, hogy az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Geilenkirchennél működő támaszpontról a Törökország déli részén fekvő Konyába telepítenek AWACS gépeket.

Nem kell hozzá jóváhagyás

Geilenkirchenben 17 ilyen Boeing E-3 típusú katonai légtérfigyelő gép állomásozik, személyzetük egyenként 16 katonából áll. A német hadsereg az AWACS-ok többnemzetiségű személyzetének 30 százalékát állítja ki. A védelmi minisztérium szerint azonban

a művelethez nem szükséges a Bundestag hozzájárulása,

mert nem fegyveres bevetésről van szó.

Az AWACS-okat a Törökország déli részén lévő Konyába telepítik Forrás: AFP/Torsten Silz

A tárca egy szóvivője a Bild am Sonntagnak azt mondta, hogy a NATO még csak tervezi az AWACS-ok törökországi bevetését, és egyelőre nem tudni, hány német katona vesz majd részt a misszióban.

A Bundestag ellenzéki pártjai részletes tájékoztatást sürgetnek, szeretnék tudni, hogy pontosan mi lesz az AWACS-ok feladata és mire használják majd a légtérfigyelő gépek által rögzített adatokat.

A Bundeswehr ütegeit vonták ki utoljára

A NATO-partnerek eddig Patriot típusú lég- és rakétavédelmi rendszerekkel támogatták Törökországot a szíriai polgárháborúval összefüggésben. Az Aktív kerítés Törökország (Active Fence Turkey) nevű küldetés 2013 elején kezdődött.

A német, amerikai és holland Patriot ütegeket Törökország déli részén, a szíriai határ térségében fekvő nagyvárosok közelében állították hadrendbe.

A missziót a katonai szövetség az idén befejezte, mert úgy ítélte meg, hogy rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy Szíriából indított ballisztikus rakéták fenyegethetik Törökország területét.

Utoljára a Bundeswehr ütegeit vonták ki, a rendszereket működtető katonák felszerelésének utolsó részével - szállítójárművekkel - december 22-én hajózott ki egy teherhajó Iskenderun kikötőjéből.

Az új tervek szerint azonban hamarosan ismét elindulnak majd német katonák, hogy védjék Törökországot a szíriai polgárháborúval összefüggő fenyegetésektől.