Visszaragasztották a gyapotot, hogy lássa a kormányfő

iparosítás, 50-es évek, virágzó gyapot
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerette volna megtekinteni a gyapottermést, de a látogatás idejére már túl voltak az aratáson. Az üzbég falu vezetése megoldotta a problémát.
Vágólapra másolva!

Amikor az üzbegisztáni gyapottermesztő falu vezetése megtudta, hogy Shavkat Mirziyoyev miniszterelnök látogatást tesz a faluban, úgy gondolták, ez jó alkalom lesz arra, hogy megmutassák neki az aratásra váró, hófehér gyapotföldjeiket.

Ám addigra már az összes gyapotot leszedték a falu határában.

Fölöslegesen dolgoztak

Ezért – amint azt a helyiek nyilatkozták – a falu vezetői elrendelték, hogy

a leszedett gyapotpamacsokat ragasszák vissza a tövekre, hogy legyen mit megszemlélnie a miniszterelnöknek.

A munkában mintegy 400 falusi vett részt. A főúthoz közeli földeken, ahol a kormányfő konvojának el kellett haladnia, "feldíszítették" a gyapottöveket, írja a The Guardian.

– mondta az egyik falubeli. “Amikor megkérdeztem, miért kell gyapotot ragasztgatni, azt mondták, jön a miniszterelnök, és mindennek jól kell kinéznie."

A kormányfő az aratás után akarta megnézni a gyapotföldeket Forrás: Wikipedia

Azonban fölöslegesen dolgoztak, mivel a kormányfő az utolsó pillanatban változtatott a tervein, és nem is kereste fel a falut.

Nem az első eset

A mostani egyéként nem is egyedi eset Üzbegisztánban: 2009-ben a Ferghana nevű város vezetői szintén visszaragasztották a gyapotot a tövekre, hogy lenyűgözzék az elnököt, Islam Karimovot. Egy másik alkalommal, 2015 márciusában pedig a fákra ragasztottak művirágokat.

Ez a gyakorlat emlékeztet az úgynevezett Patyomkin-falvakra,

amelyeket állítólag a cári Oroszországban építettek azért, hogy megtévesszék a külföldi látogatókat vagy magát a cárt. Bár arra nincs bizonyíték, hogy Nagy Katalin cárnő híres cári miniszterelnöke, Grigorij Patyomkin valóban felállított volna ilyen falvakat, a későbbiekben bőven akadtak példák hasonló megtévesztésekre Oroszországban és a posztszovjet régióban.

A múlt héten a Bajkálontúli határterület egyik városában rohamtempóban aszfaltozták újra az utakat, amikor megtudták, hogy Vlagyimir Putyin látogatást tervez a településre.