Norvégia a menedékkérők kitoloncolására készül

Vágólapra másolva!
Norvégia a menedékkérők növekvő számára való tekintettel vissza fogja fordítani területéről azokat a szíriaiakat, akik Oroszország felől, huzamosabb ott-tartózkodás után lépnek be az országba.
Vágólapra másolva!

Anders Anundsen norvég igazságügyi miniszter szerdán beszélt arról, hogy az orosz-norvég határon, a storskogi átkelőn érkező szíriaiak egy része előzőleg hosszabb ideig Oroszországban élt, vagyis nem háború vagy éhezés elől kell menekülnie.

Megállapodás Oroszországgal

"Biztonságban vannak Oroszországban. Mi visszaküldési megállapodást kötöttünk Oroszországgal, és alkalmaznunk kell azt" - szögezte le Anundsen, aki a bevándorlásellenes Haladó Párt képviselője.

Mint az Origo beszámolt róla, a menekültek nem olyan régen új útvonalat találtak ahhoz, hogy belépjenek Európába: ez pedig nem más, mint az északi sarkkör.

Schengen legészakibb pontja

A storskogi a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelője, és bár idáig eljutni Szíriából Oroszországon keresztül jóval tovább tart, mint a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába, ez az útvonal legális, és biztonságosabb. Idén eddig több mint 1100, főleg szíriai menedékkérőt regisztráltak ennél az északi sarkköri határátkelőnél, csak az utóbbi egy hónapban 850-et. A hatóságok arra számítanak, hogy év végéig az 5 ezret is elérheti az orosz területről érkező migránsok száma.