Döntetlennel nyertek Bécsben a szocdemek

Michael Haupl
Vágólapra másolva!
Az október 11-ei bécsi önkormányzati választást megelőző kampány egyik legfontosabb eseménye a hétfő esti televíziós vita volt az öt parlamenti párt jelöltje között. A vita nem hozott drámai meglepetést: Michael Haupl polgármester az eddigi eredményeket dicsérte, mindenki Heinz-Christian Strachéval és a Szabadságpárttal riogatott, maga Strache pedig visszafogott volt menekültügyben, nem akarván jobban magára húzni a menekültellenes jelzőt, kapott így is hideget-meleget menekültügyben.
Vágólapra másolva!

„Nincs szükségünk olyan politikai törpékre, mint Orbán Viktor vagy Heinz-Christian Strache" – adta meg a vita alaphangját Maria Vassilakou zöldpárti polgármester-helyettes. A Haupl és Strache közötti párbajnak hirdetett vita – elsősorban menekültügyben – meglehetősen egyenlőtlenül alakult. Minden vitázó fél Strachét támadta, aki – sportnyelven szólva – mindvégig védekezett, így politikai üzeneteit nem tudta kibontani. Vassilakou nem fukarkodott a kemény jelzőkkel: „Mindig maguk érnek oda elsőként – fordult oda Strachéhoz – és mindig maguk az utolsók, ha segíteni kell. Mi, bécsiek nem akarunk szögesdrótot" – mondta ki az ítéletet.

Michael Haupl Forrás: Facebook/Michael Haupl

Megkerülhetetlen a menekültkérdés

Ezúttal Haupl sem tért ki a menekültügy elől, hiszen ez határozta meg a vita tárgyát: „Én soha nem mondanám egy gyereknek – mint tette azt Strache –, hogy menjen haza és haljon meg egy ISIS fegyverétől." Haupl számokat is hozott: a menekültek alig öt százaléka kért menekültstátuszt és maradt Ausztriában. Ők viszont integrálódni akarnak, németül tanulnak, és munkát keresnek. Strache is majdnem visszavonulót fújt:

„Én is békés együttélést és integrációt szeretnék

– mondta. – De el kell választani, ki a valódi menekült, és kik azok, akik csak a jobb élet reményében érkeznek” – érvelt a magyar kormányhoz hasonlóan. „A polgármester pedig figyelmeztethetné párttársát, Werner Faymann kancellárt, hogy tartsa és tartassa be a törvényeket" – próbálta összemosni a jelenleg nem túl népszerű kancellárt a bécsi polgármesterrel. Majd témát váltott, és a Bécs belvárosában tartott tüntetések megszüntetését ígérte. Ez persze olaj volt a tűzre az ellenfeleknek, akik ezek után a szólásszabadság korlátozásával vádolták.

Autósok kontra közösségi közlekedés

A kampányban nem túl hangos Néppárt ezúttal az autósokat védte, és a korábbi szocdem-zöld koalíció egyik nagy eredményét, az olcsó közösségi közlekedési bérletet támadta. „Ezáltal minden bécsi a tömegközlekedőknek fizet, ahelyett, hogy új metrókat építenénk a külvárosokban" – érvelt Manfred Juraczka néppárti jelölt, míg a liberális Neos az oktatás fejlesztésére költene több pénzt, és 120 milliós alapot javasolt az iskolák színvonalának javítására. A személyeskedéstől és kemény szavaktól sem mentes vita aligha bizonyult döntőnek a választók számára, hisz

nem hozott drámai újdonságot, mindenki hozta a kötelezőt.

Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun

Azzal, hogy Strache visszafogottabb volt a szokásosnál, a néppárti konzervatív szavazókat célozta, míg a négy ellenféllel szembeni folyamatos védekezés a felületes szemlélő számára akár szimpatikussá is tehette. Haupl próbált a vita fölött állni, zsebre tett keze egyszerre sugározta, hogy nem vesz részt kicsinyes politikai vitákban, másoknak viszont jelezhette azt is, hogy eltávolodott a mindennapoktól, és nagyképűen várja a „szokásos" győzelmet.

Kizárták a koalíció lehetőségét

A szociáldemokrata-szabadságpárti koalíciót mindkét érintett kizárta, sőt Strache továbbment, és azt mondta: „kevés, ha a Szabadságpárt a legnagyobb párt, attól még minden marad a régiben, csak az abszolút többség kínál valódi változást". A vitában a két „párbajozó" abszolút többségről álmodott: Haupl a valaha volt kizárólagosságról, Strache az egyelőre elérhetetlen többségről. Még az is lehet, a győzelem – részben – mindkettőnek meglesz: a szociáldemokrata Haupl marad a polgármester, de a Szabadságpárt lesz a legnagyobb frakció a közgyűlésben.

A teljes televíziós vitát itt nézheti meg.