Sok a kárpátaljai katonaszökevény Ukrajnában

Pro-Russian separatists take part in a military competition between tank units near the town of Torez, in the Donetsk region, on September 24, 2015. Ukraine's pro-Moscow insurgents showed off their military prowess on Thursday by launching exercises invol
Nincs hadiállapot
Vágólapra másolva!
A frissen besorozott ukrán katonák közül 17 ezer megszökött. Többségük akkor dezertált, amikor az egységüket a frontvonalra vezényelték. Sokan a fegyverüket is magukkal vitték. Egy részük átállt a lázadók oldalára, túlnyomó többségüknek azonban nyomuk veszett – közölte Anatolij Matiosz katonai ügyész.
Vágólapra másolva!

A dezertőrök közül eddig alig ezret sikerült kézre keríteni. Mivel a hatályos jogszabályok szerint csupán felfüggesztett szabadságvesztés róható ki rájuk, a szökés az egyik legcsábítóbb kiút azok számára, akik nem akarják életüket áldozni az országért. A meglehetősen enyhe büntetési tételt az ügyész azzal magyarázza, hogy az országban nem hirdettek hadiállapotot, a dezertálás ezért nem számít főbenjáró cselekménynek.

Nincs hadiállapot Forrás: AFP/Aleksey Filippov

Korábban Mikola Zsuravljov, Kárpátalja katonai biztosa elmondta, a dezertőrök között nagyon sok a kárpátaljai. Állítása szerint a szökevények többsége visszatért a bázisára, de mintegy tucatnyi kárpátaljai dezertőrrel még most sem sikerült a parancsnokságoknak kapcsolatot létesíteniük.

Sikertelen mozgósítás

Az idei mozgósítási kampány katasztrofális eredményei miatt Sztepan Poltorak védelmi miniszter húsz hadkiegészítő parancsnok, köztük a kárpátaljai toborzóközpont vezetőjének lefokozására adott parancsot.