Eltávolíttatná a kormányzó a konföderációs zászlót

Nikki Haley konföderációs zászló
COLUMBIA, SC - JUNE 22: The Confederate flag flies on the Capitol grounds after South Carolina Gov. Nikki Haley announced that she will call for the Confederate flag to be removed on June 22, 2015 in Columbia, South Carolina. Debate over the flag flying at the Capitol was again ignited off after nine people were shot and killed during a prayer meeting at the Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston, South Carolina. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A dél-karolinai törvényhozásnak kell döntenie Nikki Haley kormányzó javaslatáról, hogy távolítsák el a konföderációs zászlót a helyi kormányzat épülete elöl a charlestoni templomban elkövetett rasszista indítékú mészárlás után. A tilalom magánszemélyekre nem vonatkozna.
Vágólapra másolva!

„Az a zászló, miközben a múltunk szerves része, nem képviseli nagyszerű államunk jövőjét” – mondta sajtótájékoztatóján a republikánus kormányzó.

A konföderációs zászlót a rabszolgatartó déli államok használtak az amerikai polgárháborúban (1861-1865). Sokan ma már nem a gyűlölet és a rasszizmus jelképét látják benne, hanem azokra az őseikre emlékeznek a felhúzásával, akik elestek a harcokban – emlékeztetett az ABC News.

Másokat sért

Mások számára azonban örök emlékeztető a brutálisan elnyomó múltra – hangsúlyozta a kormányzó.

Nikki Haley javaslatáról már a héten szavazhatnak Forrás: AFP/Joe Raedle

A konföderációs zászlót egyébként 15 éve távolították el a helyi törvényhozás kupolájáról. Azóta egy tízméteres zászlórúdon lobog a charlestoni Capitolium előtt.

Mivel ezt a lobogót csak a törvényhozás döntése alapján lehet levonni, fennen lobogott akkor is, amikor az állami és a szövetségi zászlót félárbocra eresztették az után, hogy egy rasszista fehér fiatalember agyonlőtt kilenc afroamerikait egy charlestoni templomban.

A zászló eltávolítását a hétvégén tüntetők is követelték.

Harcolni fognak érte

A Walmart hétfőn bejelentette, hogy visszavonja boltjaiból és az internetes oldaláról a konföderációs emléktárgyakat. Hétfő éjszaka már egyetlen tárgyat sem lehetett megrendelni, holott korábban több száz terméket árultak – jelentette az NBC News.

A KonföderációsVeteránok Fiai elnevezésű szervezet azonban közölte, hogy harcolni fog a déli zászló eltávolítása ellen, mert az a történelmük és az örökségük része, és nem a gyűlölet jele.

A szervezet részvétét fejezte ki a templom híveinek, ahol a merénylet történt – emlékeztetett a BBC.

Kiélesedett a vita a konföderációs zászló körül Forrás: AFP/Joe Raedle

Obama részt vesz a temetésen

A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök pénteken Charlestonba utazik, hogy részt vegyen a mészárlásban meghalt Clementa Pinckney tiszteletes és állami szenátor temetésén. A szertartáson az elnök gyászbeszédet mond majd.

Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője az MTI jelentése szerint kijelentette: Obama szerint a konföderációs zászlónak sem Charlestonban, sem az országban máshol nem kellene lobognia, annak helye a múzeumban van. Az elnöknek azonban nincs hatásköre intézkedni ebben az ügyben.