Vérre és verítékre épül a katari focivébé

Vágólapra másolva!
Semmit nem javult a 2022-es labdarúgó-világbajnokság létesítményein dolgozó vendégmunkások helyzete Katarban. A kormányzat keveset ígért, és még kevesebbet teljesít – állítja az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

A vébé létesítményein 1,5 millió vendégmunkás dolgozik, elképesztően rossz körülmények között, ahogyan az a nemzetközi emberjogi szervezet korábbi átfogó jelentéseiből és tényfeltáró újságírók beszámolóiból kiderült.

A katari kormányzat egy éve ígéretet tett korlátozott reformok bevezetésére, ezekből azonban nagyon kevés valósult meg – számolt be a brit Guardian az AI-re hivatkozva, amely szerint a kilenc kérdéskör közül csak ötben figyelhető meg némi javulás.

A hajrára elérheti a 2,5 milliót a vendégmunkások száma Forrás: AFP/Marwan Naamani

Késve fizetnek, ha egyáltalán

A munkásokat késve vagy egyáltalán nem fizetik ki, és egyelőre kevés helyen vezették be az elektronikus bérfizetést ennek a kiküszöbölésére.

Hiába ígérték meg, hogy 2014 végére 300 munkafelügyelőt neveznek ki, ez sem történt meg, ahogyan nem tettek eleget a biztonság javításáért, a munkásokat kihasználó közvetítők tevékenységének megszabályozásáért, illetve azért sem, hogy a bevándorlók jogi segítséget kapjanak.

Ez csak rosszabb lesz

A munkavédelmi szabályok semmibevétele miatt még hivatalos adatok szerint is 964 vendégmunkás vesztette életét, és félő, hogy az építkezések befejezéséig négyezer külföldi hal majd meg munkahelyi balesetben.

Ráadásul, ahogy közeledik a vébé kezdete, felgyorsulnak majd a munkálatok, és a vendégmunkások száma elérheti a 2,5 milliót – figyelmeztetett Musztafa Kadri, az Amnesty helyi viszonyokkal foglalkozó kutatója.

A vendégmunkások vérével és verejtékével épül minden Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

A FIFA nem tesz semmit

A FIFA komoly nyomás alá került 2018-as oroszországi és a katari vébét övező korrupció miatt, sorra hátrálnak ki mögüle a szponzorok. A szövetség ennek ellenére szinte semmit nem tesz azért, hogy segítsen az építkezésen dolgozó külföldieknek – hangsúlyozta Kadri.

A katari hatóságok is elsősorban arra figyelnek, hogy a rossz hírek ne kerüljenek nyilvánosságra. A minap őrizetbe vették a BBC stábját, amelyik a bevándorló munkások helyzetéről forgatott filmet – azzal az indokkal, hogy engedély nélkül „behatoltak” az otthonukul szolgáló táborba.