Húszéves diáklány söpörte el a Munkáspárt nagyágyúját

Mhairi Black
Newly elected Scottish National Party (SNP) member of parliament, Mhairi Black, Britain's youngest member of parliament since 1667, speaks after the declaration of the general election results for the constituency of Paisley and Renfrewshire South at the Lagoon Leisure Centre, in Paisley, west of Glasgow, Scotland on May 8, 2015. At the age of just 20, Mhairi Black has become Britain's youngest member of parliament since 1667 in a victory which symbolises an expected nationalist landslide in Scotland. Black won a majority of over 5,000 in the election to topple Douglas Alexander, the Labour party's 47-year-old foreign affairs spokesman and campaign chief. AFP PHOTO / LESLEY MARTIN
Vágólapra másolva!
Mhairi Black a Skót Nemzeti Párt színeiben nyert a skót Munkáspárt kampányfőnöke és árnyékkormányának külügyminisztere ellen. Sokáig azonban nem ünnepelhet, mert hamarosan záróvizsgáznia kell politikatudományból a Glasgow-i Egyetemen.
Vágólapra másolva!

Egyetlen ember került Blacknél fiatalabb korában a Westminsterbe: a 13 éves Christopher Monckton 1667-ben.

Hatezernél több szavazattal előzte meg Douglas Alexandert, a skót Munkáspárt nagyágyúját – a Telegraph szerint ez a választás legnagyobb meglepetése.

Még egy vizsga hátra van

Alexander, aki Skócia elszakadásának egyik legélesebb hangú ellenzője volt, bevallotta, hogy a Munkáspárt súlyos vereséget szenvedett. A Paisley és Dél-Renfrewshire választókerületet 1920 óta a párt képviselte a parlamentben, de a Labourt egyszerűen kisöpörte egész Skóciából a nemzeti párt.

Alexander ráadásul az előző választáson meggyőző többséggel, a szavazatok 60 százalékával nyert. Akkor nyerte meg élete első képviselőválasztását, amikor Black még csak két éves volt.

Egy csöppet sem izgul

A diáklány több szavazatot kapott, mint a Munkáspárt, a toryk, a liberális demokraták és a Skót Szocialista Párt jelöltjei együtt. Még ebben a hónapban végez az egyetemen, utána beleveti magát a munkába.

Black áprilisban interjút adott a BuzzFeed Newsnak a terveiről. Mikor azt kérdezték tőle, nem izgul-e, hogy bekerülhet a Westminsterbe, határozott nemmel válaszolt.

„Nem arroganciából mondom, hanem azért, mert nem nekem kell izgulnom – hanem nekik odalenn, hiszen nekik kell felelniük azért, amit tettek. Nekik van elszámolnivalójuk” – mondta.

Mhairi Black 1667 óta a legfiatalabb brit parlamenti képviselő Forrás: AFP/Lesley Martin

Hamar felhívta magára a figyelmet

Black kampányában progresszív politikát ígért, és a megszorítások megszűntetését tekinti legfontosabb feladatának.

Már a kampány elején felhívta magára a figyelmet, és nem csupán a korával: amikor a függetlenségi népszavazás kampányában az ellenzőket „hiszékenynek” és „önzőnek” nevezte, többen követelték a pártjától, hogy vonja vissza a jelölését.

A volt kormányfőt is kiakasztotta

Black kiakasztotta az – egyébként skót – egykori kormányfőt, Gondon Brownt is, mert az egyik kampányvideójában azt kérte a szavazóktól: adjanak elég erős felhatalmazást az SNP-nek ahhoz, hogy kikényszeríthessen egy újabb függetlenségi népszavazást.

Kénytelen volt kicsit „kitakarítani” a Twitter-oldalát is, amelyet 14 éves kora óta használ, mert a szemére vetették azokat a bejegyzéseket, amelyekben azt fejtegette, mennyire „utálja” a két legnépszerűbb skót focicsapat egyikét, a Celticet, és részletesen beszámolt a bulikról, amelyek brutális bepiálással értek véget.