Vajdasági családirtás: a bolond, az bolond

Szerbia gyilkosság, Vajdaság Martonos falu táblája.
Szerbia, Vajdaság Martonos falu táblája. Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
A rendőrség sorozatos hibái is közrejátszottak abban, hogy döbbenetes családirtás történhetett a Vajdaságban, nem messze a magyar határtól. Az áldozatokat és a tettest sokan ismerték. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután még kint voltak a virágok, a fehér szalagok és a díszek a vajdasági Martonos katolikus templomában. Szombaton esküvőt tartottak itt, kedden már temetik a menyasszonyt és a szüleit. Oromon, 15 kilométerrel arrébb szintén temetés lesz. Ott a vőlegény anyját és a szüleit búcsúztatják.

Szombaton esküvő volt a templomban, kedden temetés lesz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Frusztrált és agresszív

Rade Sefer villanyóra-leolvasó volt, a ’90-es években megjárta a harcmezőket, szeretett vadászni, és már nem élt a feleségével, Rózsával. „Gazdag lányt vett el, de ő maga nem vitte sokra” – mondta egy férfi Oromon.

„Frusztrált volt, és agresszív. A fia és a menyasszonya kint éltek Franciaországban, csak az esküvőre jöttek haza. Úgy volt, hogy kint telepednek le. Rade Sefernek az lehetett az utolsó csepp a pohárban, hogy a fiát is elveszítheti” – mondták a helybéliek.

A menyasszony családja is jómódú volt. Fűszerpaprikát termesztettek. Állítólag az ő jólétük sem tetszett az örömapának.

Ellenezte a házasságot

„Nem szerette azt a lányt” – mondta egy martonosi hölgy a helyi presszóban. „Nem akarta, hogy a fia elvegye, és azt sem, hogy elköltözzenek.”

Rade Sefert kellemetlen embernek ismerték Oromon. „Ő maga zentai volt. Az asszony is odaköltözött hozzá, amikor összeházasodtak, majd vissza a szüleihez, amikor megromlott a viszonyuk. Ott éltek hárman a falu szélén egy tanyán.”

Az oromi tanyára csapatostul érkeznek az újságírók Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A lakodalomból is elvitték

„Már a lakodalom estéjén is balhézott” – mesélte a hölgy. „A lakodalom Magyarkanizsán volt. Összepofozta a volt nejét.”

„Lényegében már elváltak, csak a papírokat még nem rendezték. Pont most kellett volna aláírni őket” – mondták a martonosiak. A fia, Vlastimir Sefer szerint anyja már egy éve elköltözött, írta a Blic.

A lakodalomból végül a rendőrség vitte el a dühöngő Rade Sefert. Nemcsak a volt feleségével veszett össze, hanem Váradiékkal is. A férfit két órán át tartották bent a fogdában, azután elengedték. „Nem lett volna szabad ilyen korán elengedni” – mondták a presszóban.

Leváltott rendőrök

„Biztosan előveszik majd a rendőröket ezért, de az még odébb van. Most még elég nekik, hogy a halottakat számlálják.” Ám a szerb belügyminiszter, Nebojsa Stefanovic már hétfőn felmentette a kanizsai és a zentai rendőrparancsnokokat, és fegyelmi vizsgálatot rendelt el, írta a Politika.

Vlastimir Sefer többször kérte, hogy vegyék el az apjától a fegyvereket, mert fenyegeti az anyját, Rózsát. Ám úgy tűnik, Rade Sefernek jó kapcsolatai voltak a rendőrségen. 2011-ben Rade Sefert előállították a zentai rendőrök, mert sértegette őket, és az eljárás során négy puskát vettek el tőle, írta a B92.

Az ügyészség elrendelte a szabálysértési eljárás elindítását, ám az a következő két évben sem fejeződött be. Elévülés miatt megszüntették az eljárást. Rade Sefer tavaly kérvényezte a fegyverei visszaszolgáltatását. A belgrádi tévé szerint Dragan Todorovic, a most leváltott zentai rendőrparancsnok személyes közbenjárására kapta vissza a puskákat. A B92 szerint a döntést a zentai és a kanizsai rendőrök is ellenezték.

Végzetes vasárnap

Vasárnap reggel Rade Sefer azon az oromi tanyán kezdte ámokfutását, ahol volt felesége és a felesége szülei éltek. Tratyik Gizellával, Jenővel és Rózsával félautomata vadászpuskával végzett. A helyiek szerint Rade Sefer rendszeresen vadászott, és agyaggalamblövő-bajnok volt Szerbiában.

Az oromi gyilkosságok után Martonosra hajtott. Váradiék szomszédja 10 és 11 óra között hangos dörrenéseket hallott gyors egymásutánban. Egy perc múlva egy férfi rontott be hozzá.

Már a lakodalomban is botrány volt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Csak arra emlékszem, hogy zokniban volt, és azt kiabálta, hogy policia, policia. Nálam nem volt telefon. Át kellett szaladnunk szembe a Katókához. Kihívtuk a rendőrséget és a mentőket. A mentők érkeztek meg előbb. Azt mondták, hogy addig nem mennek be, amíg a rendőrök is meg nem jönnek.”

A hölgy azonban erélyesen vitába szállt a mentőkkel, akik végül bementek Váradiék házába. Hogy odabent mi történt, arról még a szomszédjuk is csak a tévéből értesült, ő maga nem mert benézni.

Hét halott, egy sebesült

A menyasszonyt, Bajtai Natáliát, illetve a szüleit, Sándort és Karolinát agyonlőtte a támadó. A szomszéd csak azt látta, hogy egy sebesültet hoznak ki. A menyasszony egyik vendégét, a francia Natalie Danjont a vállán érte lövés. A sebesült hölgy férje, Emmanuel elvette Rade Sefertől a puskát, és lelőtte vele.

A francia pár hétéves kisfia végignézte a jelenetet. A támadót lefegyverző és megölő férfit a rendőrség kihallgatásra vitte. Elképzelhető viszont, hogy a támadó lefegyverzése máshogy történt: van, aki úgy emlékszik, Emmanuel Danjon széklábbal terítette le Rade Sefert, aki a légcsövébe jutó vértől megfulladt, írta a Magyar Szó.

Másról sem tudnak beszélni a faluban Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mindenkit sokkolt

„Nem is emlékszem, hogy történt volna itt ilyesmi” – mondta a martonosi hölgy a presszóban. „Mindannyiunkat sokkolt a dolog.”

Ugyanezt mondják Oromon is. „Egész egyszerűen hihetetlen” – mondta egy hölgy a helyi kisboltban. „Csak látásból ismertem azt a családot, de így is szörnyű a dolog. Az egész falura rátelepedett. Most több itt a riporter, mint az oromi. De amúgy sem tudunk másról beszélni.”

Az alkoholt és a nemzetiségi különbségeket a sajtóval ellentétben a falvakban senki sem hozta szóba. „A bolond az bolond, tök mindegy honnan jött, vagy hogy mennyit ivott.”