Óriási pofont kaphatnak a szocialisták

Marine Le Pen pártja jó eredményt érhet el a helyhatósági választáson
Vágólapra másolva!
A kormányzó szocialisták egyértelmű vereségét jelzik előre a felmérések a franciaországi helyhatósági választásokon, amelyeknek vasárnap tartják az első fordulóját. A spanyolországi Andalúziában is sorsdöntő tartományi voksolást tartanak.
Vágólapra másolva!

Franciaországban a kormánypártból való kiábrándultság és a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) előretörése elemzők szerint ezúttal ténylegesen hárompártivá teheti az eddig a bal- és jobboldal által fémjelzett francia politikai életet.

Vezetnek a radikálisok

A korábbiaktól teljesen eltérő rendszerben lezajló helyhatósági választásoknak országos szinten két nagy politikai tétjük van: hány megyét veszít el a baloldal, amely a 101-ből jelenleg 61-et irányít, és a március 29-i második forduló után a szélsőjobboldalnak mekkora befolyása lesz a megyei tanácsokban, amelyek évi 75 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodnak, jelentős szociális és vállalkozói támogatásokról, valamint infrastrukturális fejlesztésekről döntenek.

Marine Le Pen pártja jó eredményt érhet el a helyhatósági választáson Forrás: AFP/Charly Triballeau

A pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával az élen végezhet a vasárnapi első fordulóban, a jobboldali és centrista ellenzék együtt 29 százalékra, míg a Szocialista Párt alig 19 százalékra számíthat.

Páros

Újdonság az is, hogy közel 4 ezerről 2054-re csökkent a választókörzetek száma, ahol a választók nem egy jelöltre, hanem egy nőből és egy férfiből álló párosra szavaznak annak érdekében, hogy mindkét nem egyenlő mértékben legyen képviselve a tanácsokban.

Ahhoz, hogy egy páros az első fordulóban mandátumot nyerjen, a szavazatok abszolút többségét kell megszereznie, a második fordulóban már a relatív többség is elég. A második fordulóba az a páros jut be, amelyik a szavazatok legalább 12,5 százalékát megszerezte az első fordulóban.

Stagnálás

A francia gazdaság stagnálása miatti kiábrándulást a kormánypártból és a januári párizsi terrortámadások miatti félelmet a jobboldali ellenzék - amely a baloldalhoz hasonlóan belső megosztottsággal küzd – nem tudta igazán kihasználni, miközben Marine Le Pen bevándorló- és iszlámellenes megszólalásai egyre inkább visszhangra találnak a gazdasági és társadalmi reformok áldozatainak körében.

Francois Fillon volt jobboldali francia miniszterelnök egy választási gyűlésen Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Ennek ellenére a helyhatósági választásoknak a második fordulóban mégis Sarkozy lehet a nagy győztese, Francois Hollande szocialista államfő és pártja pedig a nagy vesztese. A baloldal várhatóan egyet sem tud elnyerni a jobboldaltól, 30-40 megyét viszont elveszíthet, miután a legtöbb helyen a szocialisták és a kisebb baloldali pártok a megosztottság miatt nem tudtak közös listát állítani, s külön-külön indítanak jelölteket.

Választanak a spanyolok is

A tartományi parlamenti választási kampány utolsó napja zajlik pénteken Andalúziában, amelyre idén szokatlanul nagy, országos figyelem irányul, mivel ez az első az idei választások sorában Spanyolországban; májusban általános helyhatósági, az év végén pedig parlamenti választások követik majd.

A spanyol belpolitikát 15 napja az andalúz kampány uralja, s ez köszönhető annak is, hogy az előrehozott választások két hónappal megelőzik az általános helyhatósági választásokat, az országos pártok pedig most egy helyszínre tudják koncentrálni erőiket.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője is beszállt a kampányba Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Kínos ügyek

A szocialistákkal szemben az úgynevezett ERE-ügy az, amelyet a politikai ellenfelek is szívesen felhoznak. Az andalúz kormány 2001 és 2011 között anyagi segítséget nyújtott nehéz gazdasági helyzetben lévő cégeknek, ám a támogatáshoz olyanok is hozzájutottak, akik arra nem voltak jogosultak. A bíróság szerint a finanszírozás átláthatatlan és önkényes volt. 136 millió euró (41 milliárd forint) közpénz után nyomoznak, és több mint 200 gyanúsított van az ügyben.

A Néppártnak a Gürtel-ügy miatt kell magyarázkodnia. A rendkívül szövevényes ügy egyik fő szála, hogy az ügyészség szerint Luis Bárcenas, a párt volt pénztárnoka évtizedeken át 5-15 ezer euróval (1 millió 500 ezer – 4 millió 500 ezer forint) egészítette ki több képviselő, köztisztviselő és funkcionárius fizetését magáncégektől származó bevételekből. Az ügy egyik fő kérdése, hogy finanszírozták-e ebből a kormánypárt működését.

Pedro Sanchez, spanyol szocialista politikus a kampányban Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Nem lesz abszolút többség

Mariano Rajoy miniszterelnök az Onda Cero nevű rádiónak adott interjújában elismerte, hogy a korrupciós ügyek komoly károkat okoztak pártjának. Ám arra, hogy akkor miért indítanak a helyhatósági választásokon több olyan jelöltet is, akik gyanúsítottak bírósági eljárásokban, azt mondta, hogy a gyanúsítás nem feltétlenül egyenlő a bűnösséggel, és az egyes jelölésekről szóló döntés előtt minden esetben megvizsgálták a helyzetet.

A közvélemény-kutatások szerint a korrupciós ügyek ellenére a dél-spanyolországi tartományban vasárnap rendezendő választásokon az első két helyet a két nagy párt szerzi majd meg. Szocialista győzelmet jósolnak, abszolút többség nélkül.

Zajlik a kampány Spanyolországban is Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Megállapodások

Az elemzők szerint az lesz igazán érdekes, hogy az andalúz törvényhozásba bejutó pártok végül milyen megállapodásokat kötnek majd egymással. Az Andalúziában először induló radikális baloldali Podemos és a szintén újoncnak számító, magát középpártként definiáló Ciudadanos lehet a mérleg nyelve, így szerepük igencsak felértékelődik.

A szocialista párt 33 éve irányítja a Spanyolország legnépesebb tartományának számító Andalúziát.