Nem tudtak államfőt választani a görögök

Vágólapra másolva!
Nem sikerült államfőt választani szerdán a görög parlamentben az elnökválasztás első fordulójában, Sztavrosz Dimasz korábbi EU-biztos és volt külügyminiszter nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.
Vágólapra másolva!

Antonisz Szamarasz kormányfő jelöltje a 300 fős törvényhozásban csupán 160 szavazatot kapott. A 73 éves politikusnak kétszáz szavazat kellett volna a győzelemhez. Százharmincöten szavaztak ellene, öten tartózkodtak. Még két fordulót tartanak, december 23-án és 29-én. A második fordulóban is kétszáz szavazatra lesz szükség a győzelemhez, míg a harmadikban már csupán 180.

Új parlamenti választás lehet

Amennyiben ez utóbbiban sem lesz eredményes a választás, feloszlatják a törvényhozást és előre hozott parlamenti választásokat írnak ki. A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök idén nyáron jelezte, hogy mielőbb szabadulna az Európai Unió és az IMF gyámkodása alól.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint ugyanakkor a legnépszerűbb görög párt a baloldali Sziriza, amely fogadkozik, hogy hatalomra jutása esetén azonnal felmondja a pénzügyi segélyprogramot. Noha Görögország már túljutott a válság leküzdésének a nehezén, még mindig szüksége van a pénzügyi partnerei által nyújtandó hitelekre.

Megriadt befektetők

Ezek a fejlemények nagyon megijesztették a befektetőket, akik nem bíznak abban, hogy Görögország képes önállóan finanszírozni magát a tőkepiacokról. Az IMF szerint Görögország még messze áll attól, hogy kizárólag a piacokról finanszírozza tevékenységét. Szamarasz a múlt héten arra figyelmeztette pártjának parlamenti képviselőit, hogy katasztrofális hatása lehet annak, ha a kormány megbukik az elnökválasztás kudarca miatt.