Én fizetlek – kiabálták a tüntetők a rendőröknek

ferguson november 28. st.louis black friday flashmob
ST. LOUIS, MO - NOVEMBER 28 : Demonstrators protesting the shooting death of Michael Brown lay down on the floor at the Saint Louis Galleria during Black Friday November 28, 2014 in St. Louis, Missouri. The mall was later closed. Some local businesses still remain closed to consumers in Ferguson, Missouri as tension continue to still run high in the community after Michael Brown, a 18-year-old black male teenager was fatally wounded by Darren Wilson, a white Ferguson Police officer on August 9, 2014. A St. Louis County 12-member grand jury who reviewed evidence related to the shooting decided Monday not to indict Wilson with charges sparking riots through out Ferguson. Joshua Lott/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A demonstrálók miatt ideiglenesen be kellett zárni három bevásárlóközpontot a „fekete pénteki” kiárusítások alatt az egyesült államokbeli Fergusonban, ahol ismét felerősödött a feszültség. Több száz tüntető összecsapott a rendőrökkel és a Nemzeti Gárda tagjaival.
Vágólapra másolva!

„Kit védtek, kit szolgáltok?”, „Az én adómból fizetnek benneteket” – skandálták a tüntetők a CNN beszámolója szerint. A tüntetők a fergusoni rendőrség épülete előtt összecsaptak a rendőrökkel és a Nemzeti Gárda tagjaival. Mihelyt valaki az útra lépett, azonnal őrizetbe vették – jelentette az amerikai hírtelevízió.

Legalább 15 embert tartóztattak le, az egyik ellen hatósági személy elleni erőszak miatt emelnek vádat.

A St. Louis megyei rendőrség Twitter-oldalán azt írták, hogy a tüntetők többsége mindazonáltal békésen tiltakozott.

Gárdisták tartóztatnak le egy tüntetők a fergusoni rendőrség épülete előtt Forrás: AFP/Joshua Lott

Üzleteket zártak be

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint számos üzletnek be kellett zárnia, miután tüntetők százai özönlöttek el három bevásárlóközpontot. A megmozdulás résztvevői azt skandálták: „hagyjátok abba a vásárlást és csatlakozzatok a mozgalomhoz!”.

Pénteken Chicagóban és Kalifornia több városában is tüntettek a fergusoni vádesküdtszék döntése ellen. A testület hétfőn határozott arról, hogy nem indokolt a vádemelés annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a városban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Az ügy nyomán tüntetések kezdődtek szerte az Egyesült Államokban.

A hálaadás napját követő „fekete péntek” a hagyományos karácsonyi vásárlási szezon kezdete az Egyesült Államokban, a kereskedők jelentős árkedvezményeket hirdetnek meg egy-két napra.

A tiltakozók megzavarták a "fekete pénteki" bevásárlást is Forrás: AFP/Joshua Lott