Vulkánkitörés miatt figyelmeztetést adtak ki Japánban

Vágólapra másolva!
Japán legnagyobb aktív vulkánja, az Aszo kitörése miatt a hatóságok figyelmeztették csütörtökön a környéken lakóit, hogy maradjanak távol a tűzhányótól.
Vágólapra másolva!

A közel 1600 méter magas hegy a déli Kjúsú-szigeten emelkedik, és szerdán lépett működésbe. Jelenleg ezer méter magasba lövell ki hamut és köveket. Emiatt megváltoztatták a légi járatok útvonalát a térségben. Az Aszo legutóbb 19 éve lépett működésbe. A meteorológiai ügynökség az ötfokú skálán egyelőre csak a 2-es és 3-as fokozat közé tette a kitörés veszélyességét. A vulkáni hamu egy nap alatt elérte a közeli Gokasze és Bungo-Ono városokat, amelyek a tűzhányó 50 kilométeres körzetén belül vannak.

Két hónapja az Ontake-vulkán kitörése több mint 60 ember halálát okozta Japán középső vidékén. Az Aszo feléledésétől függetlenül, ugyanazon a napon jelent meg a kobei egyetem tanulmánya, amely szerint Japán lakosságának 95 százalékát fenyegeti megsemmisüléssel egy pusztító vulkánkitörés a következő száz éven belül "bármelyik pillanatban".

"Nem túlzás azt mondani, hogy egy kolosszális kitörés eltörölheti Japánt, mint országot" - írták a tanulmány szerzői, akik az elmúlt 120 ezer év adatait dolgozták fel. Ilyen óriási kitörés hét volt ezalatt az idő alatt.