Több ezer pulyka verseng az elnöki kegyelemért

Hálaadás pulyka Obama Fehér ház Thanksgiving Turkey "Popcorn" with is daughters Sasha (3rd R) and M
US President Barack Obama (2nd R) pardons the 2013 National Thanksgiving Turkey "Popcorn" with is daughters Sasha (3rd R) and Malia (R) during an event at the White House in Washington, DC, November 27, 2013. AFP PHOTO / Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Jól tartottak, szépen megfürdetettek, és a lehető legjobban viselkednek – évente több ezer pulyka verseng a kegyért, hogy hálaadás előtt megkegyelmezzen neki az amerikai elnök. De csak egy maradhat közülük életben.
Vágólapra másolva!

A „nemzet hálaadásnapi pulykáját” a kinézete és a viselkedése alapján választják ki, akárcsak egy szépségkirálynőt – tudta meg az ABC News a Cooper Farms szóvivőjétől – itt nevelték az idei „versenyzőket”.

Közülük választja ki ma Barack Obama a Fehér Házban azt, amelyiknek megkegyelmez. A biztonság kedvéért egy „pótpulykát” is készenlétben tartanak, nehogy a hagyományos ünnepség elmaradjon, ha a kiválasztott jószág valami miatt nem tudná teljesíteni kötelességét.

Tavaly Pattogatott Kukoricának nevezték el az elnöki kegyelemben részesített pulykát Forrás: AFP/Jim Watson

Hétfő óta kényeztetik őket

A 22,5 kilós madarak hosszú utat tesznek meg az elnöki rezidenciáig. Hétfőn indultak az ohiói Fort Recoveryből Washingtonba, ahol érkezésük óta a Willard Hotelben kényeztetik őket. „Tegnap este próbálkoztak a szobaszervízzel is” – viccelődött Gary Cooper, a Nemzeti Pulykaszövetség elnöke, a Cooper Farms tulajdonosa.

Nem most fordul elő egyébként először, hogy Cooper pulykája kap elnöki kegyelmet: 1996-ban Bill Clinton is részesült ebben a megtiszteltetésben.

A szerdai ceremónia után a nemzet pulykáját és a helyettesét átviszik az ezer holdas virginiai Morven Parkban, ahol kényelemben élnek majd természetes halálukig.

Pulykát azért feltálalnak a Fehér Házban is

A kegyelmezési szertartás ellenére pulyka szerepel majd az elnöki család hálaadásnapi vacsorájának menüjén is – de nem a versenyzők közül kerül majd ki az áldozat. Azt azonban titokban tartják, honnan kerül Obamáék tányérjára a pulyka.

A hálaadás napját csütörtökön ünneplik az Egyesült Államokban; ez a karácsony mellett a legjelentősebb amerikai családi ünnep, amellyel kapcsolatban érdekes számadatokat közölt az amerikai népszámlálási hivatal.

A hagyomány szerint első ünnepséget 1621 őszén a Zarándok atyák – a mai Massachusetts állam területén található Plymouth angol gyarmat telepesei – rendezték. A 2013-as összesítés szerint az országban 24,5 millióan vannak olyanok, akik – akárcsak a plymouthi telepesek – angol felmenők leszármazottjai, közülük 664 ezren az ünnepnek a hagyomány szerinti szülőhelyén, Massachusettsben. Wampanoag indiánokból 2010-es adatok szerint 6500 lehet, s ezeknek a fele szintén ebben az új-angliai államban él.

A Jóbarátok című népszerű sorozatban is megünnepelték a hálaadást Forrás: AFP

Melléje áfonyaszósz

Az amerikai háztartások 98,6 százalékában volt tavaly gáz- vagy elektromos sütő, ami nélkülözhetetlen a pulyka elkészítésében, és 96,8 százalékban volt mikrohullámú sütő. 99,2 százalékban volt hűtőszekrény és 35,8 százalékban hűtőláda is. A lakások 69,3 százalékában mosogatógép segíti a nagy közös étkezés utáni rendrakást.

Az Egyesült Államokban 2012-es adat szerint 66 047 élelmiszerboltban, 3240 pékségben és cukrászdában és 2788 zöldségpiacon lehet megvásárolni az ínyencségek alapanyagait – ismertette az adatokat az MTI.

Az előrejelzések szerint idén összesen 242 millió pulykát fognak felnevelni az országban, 5 százalékkal többet, mint két évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok tavaly 19 millió dollárért importált élőpulykát (csaknem kizárólag Kanadából), 10,4 millióért pedig édesburgonyát (mintegy felerészben Dominikáról). Az élőpulyka-kereskedelem területén az amerikai deficit 13,6 millió dollár volt, az édesburgonya területén azonban 86,1 milliós többlet keletkezett.

Áfonyából idén a várakozások szerint 388 ezer tonnát takarítnak be az idén az Egyesült Államokban. Édesburgonyából 1090 tonnás terméssel számolnak.