Albínó delfint fogtak a japán halászok

A toy dolphin is seen during a rally against the slaughter of dolphins in Japan on September 3, 2014 infront of the White House in Washington, DC. AFP PHOTO/Mandel NGAN
Vágólapra másolva!
A Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet szerint a halászok a Taidzsi város közelében lévő egyik öbölbe üldözték a különleges állatot, egy albínó Risso-delfint.
Vágólapra másolva!

Legutóbb tíz hónapja fogtak ki a halászok egy albínó delfint az öbölben. "Szörnyen szomorú látni, ahogy a delfingyilkosok újabb albínó egyedet fognak el. Ezek a ritka, csodaszép és egyedülálló állatok hátralévő napjaikat ezentúl kis medencékbe zárva töltik, és táplálékért cserébe trükköket kell bemutatniuk életük végéig" - mondta el Karen Hagen, a Sea Shepherd Cove Guardians (Az öböl védői) elnevezésű csoportjának vezetője.

Résen vannak

A szervezet megfigyelői jelenleg az öbölnél állomásoznak, hogy szemmel tartsák és

A helyszín Az öböl című dokumentumfilm révén vált ismertté. A film hatásos, víz alatti képekkel mutatja be, hogyan terelik össze a delfineket minden évben Taidzsi partjainál. A halászok elektronikus berendezésekkel zavarják meg az állatok tájékozódási képességét, majd az öbölbe terelik őket, ahol nagy részükkel végeznek.

Plüssdelfinnel tiltakoznak a japán halászat ellen. Forrás: AFP/Mandel Ngan

Néhány példányt a delfináriumok, vízi parkok számára fognak ki, míg a többi delfin húsát - amelynek higanytartalma sokszorosa a megengedettnek - hamis papírokkal bálnahúsként értékesítik. A 2010-ben Oscar-díjjal kitüntetett alkotás tette világszerte ismertté a tömegmészárlás rítusát.

170 áldozat

Hagen információi szerint a taidzsi halászok az eddigi vadászszezonban már 170 Risso-delfint öltek meg. A szervezet az interneten élőben közvetíti felvételeit az öbölből, ahol a halászok több száz állatot mészárolnak le. Az állatok megölése gyakorlatának védelmezői a hagyományokra hivatkoznak és arra, hogy az érintett állatokat nem fenyegeti a kihalás veszélye. A japán kormány bár bevezetett vadászati kvótát, alapvetően egyetért ezzel a felfogással.