Gorbacsov betegnek nevezte Putyint

A berlini fal leomlásának 25. évfordulója
Mihail Gorbacsov
Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov mértéktelen elbizakodottsággal és azzal vádolta csütörtök este Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Istennek képzeli magát. A volt szovjet pártfőtitkár erről legújabb, A Kreml után című könyvének bemutatóján beszélt Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Az idős politikus egyfelől elismerte, hogy a jelenlegi orosz államfő fontos szerepet játszott az ország szétesésének megakadályozásában, a Borisz Jelcin vezetése után káoszba fordult belpolitikai és gazdasági helyzet stabilizálásában. Úgy vélte, Vlagyimir Putyin politikájában a 2000-es évek óta érzékelhetőek a tekintélyuralmi módszerek, de azok akkor indokoltak voltak, mert a többség érdekében cselekedett. Másrészt viszont Gorbacsov bírálta, hogy az orosz legfelső hatalmi szervek tevékenységében az utóbbi időben jobban eluralkodott az önkény. Szerinte azonban már nincs visszatérés a tekintélyuralmi rendszerbe, mert az orosz emberek, és különösen a fiatalok a nyitottság időszakában nőttek fel.

Mihail Gorbacsov Forrás: MTI/EPA/Jens Kalaene

A szovjet rendszer átalakítási, demokratizálási kísérletébe belebukott volt SZKP-főtitkár hozzátette: "úgy tűnik, hogy Putyin is abban a betegségben kezd szenvedni, amelyben én szenvedtem, a mértéktelen elbizakodottságban. Bármit mondanak, nem számít, ő már Isten, de legalábbis annak helyettese, de nem tudom, milyen ügyekben".

Hízelgők veszik körbe

Gorbacsov szerint az erős állam nem erőszakkal épül, "az erős állam demokratikus". Úgy vélte, Putyinnak hallgatnia kellene a bírálatokra, mert azok sokkal fontosabbak, mint a hízelgés, amely körbeveszi. Keserűen megjegyezte, hogy az orosz államfővel másfél éve nem találkozott, mert annak, úgymond, nincs ideje erre.

Nemrég még védte

A Szovjetunió első és egyben utolsó egykori elnöke nemrég még megvédte Putyint. A német egyesítés 25. évfordulóján, Berlinben november 9-én tartott fórumon kijelentette, hogy a világ egy újabb hidegháború szélére sodródott, és arra szólította fel a nyugati államokat, hogy jobban figyeljenek oda az orosz elnök kijelentéseire, amelyek szerint az Egyesült Államok és szövetségesei okolhatók a stabilitás hiányáért a világ egyes térségeiben.

A hatalom nem vesz tudomást Gorbacsovról

Vlagyimir Poljakov, a Gorbacsovról elnevezett alapítvány sajtófőnöke az MTI-nek megjegyezte: "az orosz hatalom úgy tesz, mint ha nem venne tudomást Gorbacsovról, ugyanakkor az állami sajtóban és a parlamenti ellenzék, a kommunisták és a Zsirinovszkij vezette liberális demokraták részéről gyakori támadások érik őt a Szovjetunió szétrombolásáért. Őt hibáztatják a jelen problémáiért is" - tette hozzá.
A peresztrojka és a glasznoszty elindítóját a politikai nyitásért és a nyilvánosság kereteinek kiszélesítéséért ugyanakkor máig sokan tisztelik Oroszországban. Több százan elmentek új könyve bemutatójára, amelyet egy a Kremlhez közeli könyvesboltban tartottak.

90. születésnapjára hív

A Moszkva nevű üzletben nagy tapssal fogadták a 83 éves, cukorbetegségben szenvedő Mihail Gorbacsovot, aki nehezen mozgott, kísérőire támaszkodott. Mint mondta, bár többször közölték már tévesen a halálhírét, mindenkit elvár a 90. születésnapjára. A bemutató után órákig álltak sorba az emberek, hogy autogramot kapjanak tőle, az üzlet munkatársai szerint voltak, akik már az esemény kezdete előtt órákkal helyet foglaltak a sorban.

A Kreml után című kötet a Szovjetunió széteséséhez vezető hatalmi harcról szól. Mint Poljakov rámutatott, az, hogy négyezer példányban kiadták a könyvet, a mai időkben nagy dolognak számít.