Egyre több a madárinfluenzás eset Hollandiában

Vágólapra másolva!
Tovább terjed a madárinfluenza Hollandiában: pénteken már a harmadik baromfitenyésztő telepen ütötte fel a fejét a vírus - közölte a holland gazdasági minisztérium, amely elrendelte a telepen élő mintegy tízezer szárnyas megsemmisítését.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termékek piacán a világ második legnagyobb exportőrének számító nyugat-európai országban ezzel már 203 ezerre nőtt a madárinfluenza miatt levágásra ítélt szárnyasok száma.
Korábban a Leiden közelében fekvő Ter Aar városka egyik üzemében azonosították az Ázsiából származó, erősen fertőző H5N8 törzsét, és pénteken megkezdték a farmon található 43 ezer baromfi megsemmisítését.

H5N8

A holland hatóságok múlt vasárnap jelentették be, hogy a madárinfluenza H5N8 törzsére bukkantak a Hollandia középső részén fekvő Hekendorp egyik baromfitelepén. Az illetékesek a fertőzés terjedésének elkerülése végett az egész országban valamennyi baromfifarmról betiltották a szállítást, és megsemmisítették a hekendorpi telep teljes állományát, 150 ezer szárnyast.

Közel Amszterdamhoz

A holland gazdasági minisztérium pénteken közölte, jelenleg azt vizsgálják, hogy a Ter Aar városka telepén kimutatott madárinfluenza-fertőzést is a H5N8 vírus okozza-e. Korábban egy észak-angliai kacsatenyésztő telepen, valamint egy németországi pulykafarmon is felütötte a fejét a szárnyasokra veszélyes betegség.

Az Állategészségügyi Világszervezet közölte: az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az Európában pusztító madárinfluenza-vírus hasonló ahhoz, amely megtizedelte a dél-koreai baromfiállományt.
Hollandiában több mint százmillió szárnyast tenyésztenek, és évente több mint hatmilliárd tojást exportálnak a nyugat-európai országból.