Nem kell karanténba vonulnia az ebolásokat ápoló nővérnek

Vágólapra másolva!
Az ápolónő javára ítélt Maine állammal szemben a bíróság. Ítélete alapján nem zárható karanténba Kaci Hickox, aki ebolásokat ápolt Afrikában, de egyelőre semmiféle tünete nincs.
Vágólapra másolva!

A bíró döntése értelmében a nővér szabadon jöhet-mehet mindaddig, amíg figyeli, nem jelennek-e meg nála a betegség tünetei, csak értesítenie kell a hollétéről az egészségügyi hatóságokat.

Ugyanez bíró korábban még azt írta elő, hogy az ápolónőnek három héten keresztül távol kell tartania magát másoktól, nem mehet tömegbe, és nem használhat tömegközlekedési eszközöket. Az ítéletnek ezt a részét azonban pénteken érvénytelenítette – számolt be az NBC News.

Értékelése szerint ugyanis Maine állam nem bizonyította kielégítően, hogy Hickox elzárása szükségszerű annak érdekében, hogy megvédjék az állampolgárokat a fertőzéstől.

Kinek az érdeke

Az ápolónő és ügyvédje megelégedéssel fogadta a döntést, Paul LePage kormányzó azonban úgy vélekedett, hogy az ítélettel Hickox jogait a közérdek elé helyezték. „Nem tudjuk, hogy mit nem tudunk az eboláról” – hangsúlyozta újságírók előtt, akiknek azt is elmondta, hogy frusztrálónak tartja az ápolónő magatartását.

„Nem bízom meg benne, és nem hiszem, hogy eleget tudunk a betegségről ahhoz, hogy valaki ilyen érzéketlenül viselkedjen” – jelentette ki.

Hickox egy hete tért vissza Afrikából. Azzal vádolta a hatóságokat, hogy megsértették a jogait, amikor azt követelték tőle, hogy a biztonság kedvéért 21 napig, amíg jelentkezhetnek nála a betegség tünetei, maradjon otthon.