Mégsem semmisítik meg a Costa Concordiát

Costa Concordia, Giglio sziget, olaszország, hajó baleset, szerencsétlenség, roncs
A picture shows the Costa Concordia cruise ship after being refloated using air tanks attached to its sides on July 21, 2014 at the Giglio Island. The Costa Concordia is due to be dragged away on July 22, 2014 from Giglio Island, where it crashed on the night of January 13, 2012 in a disaster that killed 32 people. The ship's final journey for scrapping in the port of Genoa in northwest Italy is set to take four days. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Costa Concordia tengerjáró roncsának darabokra szedése az észak-olasz Genova kikötőjében. A fémrészeket újrahasznosítják, a tengerjáró berendezési tárgyait bezúzzák, hogy a tragikus sorsú hajó tárgyaival senki se kereskedhessen.
Vágólapra másolva!

A korábbi tervekkel ellentétben a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia hatalmas roncsát nem semmisítik meg, hanem minden lehetséges részét újrahasznosítják – jelentette be a Costa Crociere hajótársaság.

Újrahasznosítják tehát a háromszáz méteres, tizenegy emeletes hajó fémrészeit, az üveget, műanyagot, papírt, márványt, csempét és az elektronikus berendezéseket a fedélzeti műszerektől a kabinokban maradt hűtőszekrényekig és asztali lámpákig.

A több mint hatvanezer tonna súlyú tengerjáróból ötvenezer tonna anyagot dolgoznak fel. A munkálatokban ötvenhárom cég vesz részt.

A balesetben 32 ember vesztette életét Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Dolgozik a zúzógép

A Costa Concordia mólóján felállítottak egy nagyméretű zúzógépet: ezzel megsemmisítik a tengerjáró összes berendezési tárgyát, amelyet nem tudnak másképpen hasznosítani.

A Costa Crociere hajótársaság ezzel meg akarja akadályozni a Costa Concordia emléktárgyaival való kereskedelmet. A baleset óta többször előfordult, hogy a tengerjáró berendezési tárgyait interneten igyekeztek eladni. Ez lett a sorsa a fedélzeti harangnak is, amelyet 2012 márciusában loptak el. A feltételezések szerint a harangot négyezer euróért (több mint 1,2 millió forintért) adták el.

A tengerjárót felállították, Genovába vontatták, most pedig szétbontják Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az emlékét is el akarják törölni

A Costa Concordia roncsát jelenleg is biztonsági szolgálat őrzi, hogy semmit se tulajdonítsanak el róla.

Giuseppe Bono, a Costa Crociere flottájának építésével megbízott Fincantieri olasz hajógyár ügyvezető igazgatója szerint a balsorsú Costa Concordiának még az emlékét is ki akarják törölni.

A Costa Concordiát 2005-ben avatták fel. Ez volt a Costa Crociere legnagyobb és legértékesebb tengerjárója. A toszkán Giglio-szigetének partjainál történt hajószerencsétlenségben 32 személy veszítette életét. A tengerjárót 2013 szeptemberében egyenesbe állították, 2014 nyarán elvontatták a genovai kikötőbe.