Charles Gati szerint elszigetelődést hozhat az illiberális demokrácia

Vágólapra másolva!
A magyar politikai folyamatokról és Magyarország NATO-tagságáról is beszélt a Budapest Beacon tudósítójának, Benjamin Novaknak adott interjúban Charles Gati.
Vágólapra másolva!

A magyar származású professzort a Johns Hopkins Egyetemen kérdezte a riporter, a többi között arról, mi vezetett a magyar-amerikai kapcsolatok erodálódásához. Gati szerint 2001-ben kezdtek először romlani a bilaterális kapcsolatok, egy nagyon aprónak látszó konfliktussal. Ez volt az első Orbán-kormány ideje, és Csurka István, aki tagja volt a magyar Országgyűlésnek, látványosan ünnepelte az Egyesült Államok elleni támadásokat, amit Washington nem vett jó néven.

Keleti értékek

A kérdésre, hogy miért egyre gyakoribbak a kérdőjelek Magyarország NATO-tagságát és euroatlanti elköteleződését illetően, Gati azt mondta, egy elmélet szerint minden állami berendezkedés általában 25 évente egyszer jelentősen megváltozik. „Azt bizonyosan érzékelem, hogy

Ilyen a keleti szél politikája vagy az illiberális állammal kapcsolatos elképzelés. Az is jól látszik, hogy a magyar társadalom kissé kiábrándult a nyugati típusú demokráciából, és ezt a hangulatot Orbán Viktor mesterien fordította a saját javára” – mondja a külpolitikai szakértő.

Charles Gati arról is szólt, hogy szerinte a nyugati sajtóban található kritikák zöme – ellentétben a magyar retorikával - a magyar kormány, és nem a magyar társadalom ellen irányulnak. Szerinte „a magyarok elképesztő tiszteletnek örvendenek az Egyesült Államokban. Tehetséges embereknek tartják őket, csak a politikusok néha keresztbe tesznek a magyar érdekek érvényesítésének.”

Elszigetelődés vagy alkalmazkodás

Gati úgy véli, hogy a legrosszabb esetben

, ami együtt jár a Kelet felé fordulással. A professzor szerint a lassú idomulás is legalább ennyire életszerű forgatókönyv. Nem gondolja ugyanakkor, hogy a teljes gazdasági elszigetelődés irányába mennének a folyamatok, még akkor sem, ha a nyugati sajtóban nagyon könnyen azonosítják Orbánt Putyinnal.

Brüsszel is léphet

A politológus szerint nem szerencsés, hogy a kormány mindent a kétharmaddal magyaráz. Gati úgy látja, hogy az egyre keményebb amerikai diplomáciai lépések kihatással lehetnek az Európai Unióra is. Nem tarja kizártnak, hogy a korrupciós vádakat Brüsszel is komolyan veszi majd, mert a kabinet "nem azért kapott kétharmados többséget, hogy lopjon".