A svédek is belépnének a NATO-ba

Vágólapra másolva!
Svédország története során először támogatja a megkérdezettek többsége az ország csatlakozását a NATO-hoz – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet alig egy héttel a titokzatos orosz tengeralattjáró utáni hajsza után készítettek.
Vágólapra másolva!

A TV4 számára készített felmérés eredménye szerint a svédek 37 százaléka támogatná a NATO-csatlakozást, míg 36 százalékuk változatlanul ellenzi azt. Öt hónappal ezelőtt a támogatók aránya mindössze 28 százalék volt az ellenzők 56 százalékával szemben – emlékeztetett az eredményt ismertetve a brit Financial Times.

A felmérést a hétvégén készítették, nem sokkal az után, hogy egy titokzatos orosz tengeralattjáró után folytatott hajszát a svéd hadsereg. A hidegháború vége óta ez volt a legnagyobb szabású katonai mozgósítás.

Főleg a férfiak vannak mellette

Az eredmény gyors változást mutat a közvéleményben, hiszen Svédország hagyományosan semleges. A NATO-tagságot elsősorban a férfiak támogatják: 48 százalékuk 36-tal szemben.

Ráadásul a felmérés készítésével egy napon jelentették be, hogy svéd kormány azt javasolja Finnországnak, közösen vizsgálják meg, mit jelentene a NATO-tagság a két ország számára.